Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Laidback Bike Report, vergelijkingen, aanhanger Balg, banden bij koude, kou in de velomobiel, welke kleren, Duo-Quest 5, Bülk MK 2, tunnel(tje), GoLo's rijgedrag, naslagwerk velomobielen, 30 km/u, kerstig

Laidback Bike Report

  • Rotovelo Across Australia with Mark Doble 
  • LBR Review Team-HP Velotechnik’s Delta Tx with Tray and Lisa Bourgoyne
  • Viewer Submission-Home built recumbent bike from Chile

Vergelijking bromfiets versus streamliner

Global Cycling Network (GCN) heeft weer een uitdaging gevonden. Deze keer in de vorm van een race van een bromfiets tegen een streamliner (Snoopy). Later in deze video zelfs een gevecht tegen drie streamliners, waaronder de Beany.
Is het interessant dat de streamliner wint? Zo'n streamliner is eigenlijk alleen geschikt voor afgesloten circuits. Op de openbare weg zijn deze een gevaar voor de rijder, hoewel goed beschermd in de romp, en voor andere weggebruikers: zicht opzij en naar achteren: nul. En wat moet een standaard bromfiets, dus afgeregeld met een maximale snelheid, op een circuit.
Gewoon bekijken als een komische aflevering.
Bronnen zijn Facebook en Velomobil Forum ('Nederlands').

Vergelijking stads-,  racefiets en velomobiel

Ook Jan van Velomobile World ('Nederlands') heeft van de zomer een vergelijkingstest gemaakt. De fiets wordt op snelheid gebracht en vanaf een bepaald punt worden de benen stilgehouden. De afgelegde afstand wordt gemeten.
Nou is het zo dat de velomobiel bij heel langzame snelheden niet omvalt, zoals bij de stads- of racefiets, dus de afgelegde afstand van de velomobiel ietwat uit zijn verband is getrokken (opgerekt). Maar maakt dat veel uit? Zie de tabel.

                                afgelegde afstand
                 stadsfiets     racefiets    velomobiel
30 km/u       185 m          260 m         630 m
40 km/u       270 m          380 m         860 m
50 km/u         ---              490 m       1.337 m

Grotendeels zal de, veel, langere afgelegde afstand komen vanwege de aerodynamica van de velomobiel, met als een bijna te verwaarlozen nadeel van de rolweerstand (drie wielen).

Aanhanger Balg

We hebben het al; eerder over de Balg gehad, de aanhanger voor de velomobiel, zeker de Bülk. In het kader van de velomobiel als het alternatief voor de auto heeft ook Velomobil World een pagina aan de Balg  ('Nederlands') besteedt.

Welke banden door wind en weer?

Ben Parke praat ons bij ('Nederlands') waar hij mee rijdt (met de Bülk).
En kijk, en daar wordt de Schwalbe G-One beoordeeld (niet echt geschikt bij kou).

Quest of Bülk, welke is binnenin kouder?

Richard (Outty Outdoors) test deze velomobielen bij bijna 0° Celsius (33° Fahrenheit) bij windkracht 5 bft (32 km/u = 20 m/h). De Bülk is t.o.v. de Quest XS (met voetgaten) een zo goed als gesloten romp (allebeide wel met toerkap).
De uitslag? In de Bülk is het uiteindelijk 3 graden warmer dan in de Quest.
Zie ook het commentaar op Facebook.

Welke kleren aan bij koude?

We weten nu dat de Bülk wat warmer is dan de Quest XS. Welke kleren draagt Ben Parke ('Nederlands') in de Bülk bij -21° Celsius?

Vijfde Duo-Quest

Het blijft een bijzonderheid zo'n tweezitter. Er zijn diverse verbeteringen door  Denis Bodennec toegepast voor deze Franse versie van de Duo-Quest met nummer 17. Ook Helge, van Velowerk (Milan 4.2) is onder de indruk.
Zie ook Facebook.

Bülk MK 2 nog aerodynamischer?

Jens Buckbesch, ontwerper van de Milan en Bülk, werkt samen met prof. Dr. H.C.-Ing. Eric Helter, expert op het gebied van aerodynamica (en extreme atleten), bij de Bülk-ontwikkeling!
De huidige Bülk (MK 1) werd gescand en aerodynamisch onderzocht ("Nederlands") in een CFD-analyse. Laat die Bülk nou al een uitstekende aerodynamica hebben!
Wij wachten met spanning op het volgende artikel!

Velomobieltunnel?

Deze tunnel onder de spoorwegen in Nishinomiya (Japan) is uitermate geschikt voor een velomobielrijder of misschien een low-rider. De lokale, Japanse, bevolking noemt deze tunnel in het Engels de 'Manbow Tunnel' ("Nederlands").

GoLo's rijgedrag bij gladheid

Omdat het deze week gesneeuwd heeft kan cargobike GoLo van Flevobike tonen hoe deze zich in een bocht bij 25 km/u gedraagt (driftend) of bij een uitwijkmanoeuvre.

Naslagwerk velomobielen

Nog steeds een goed naslagwerk over velomobielen. Op het eerste gezicht is dit een jaar niet bijgewerkt.

30 km/u in Amsterdam

Sinds vandaag mag je in bijna heel Amsterdam niet sneller rijden dan 30 km/u. Zijn ze daar ‘de snelste’ mee? Nee, want Den Haag heeft volgens de gemeente 70 procent van de wegen al 30 km/u als maximum. Rotterdam, Eindhoven en Utrecht volgen.
Verder in het verhaal een bijzonder gegoochel  met cijfers hoeveel een dode of een gewonde in het verkeer de gemeenschap kost.

Kerstverlichting

Ben Parke rijdt met temperaturen van rond de nul graden door zijn woonplaats in Minnesota waar bijna alle huizen versiert zijn met kerstlichtjes, pardon feestlichtjes.

Reacties

mvdriel op vr 08 dec 2023 om 18:21

Volgens mij maakt het aantal wielen niet uit voor de totale rolweerstand, maar wel het totale gewicht. Er zit alleen een groter probleem in de vergelijking bij deze uitroltest: Jan probeert wel de aanvangssnelheid gelijk te krijgen, maar "vergeet" de totale gewichten gelijk te maken. Hierdoor heeft de zwaardere velomobiel een voordeel ten opzichte van de lichtere fietsen. (met dank aan Piet van de Different)

MichielAdriaan op vr 08 dec 2023 om 21:09

Eens met Mark en Piet, het is een soort wet van behoud van energie. Bij het op gang brengen moet er meer energie in, maar die komt er weer uit bij het uitrijden,

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.