Overige aspecten

Overige aspecten

Bagage en kinderen meenemen


Op een ligfiets kun je net zo veel bagage meenemen als op een gewone fiets.
Weliswaar kun je geen lowrider aan de voorvork hangen, maar op de meeste fietsen kun je die onder het zitje monteren. Achtertassen zijn gewoon bruikbaar. De meeste fabrikanten leveren hun fiets standaard met een bagagedrager. Als je hier zijtassen aan wilt hangen let er dan op dat de drager voorzien is van tasafhouders. De meeste ligfietsen zijn voorzien van achtervering. Montage van een standaard bagagedrager is dan niet mogelijk.
Bijna alle fabrikanten maken speciale bagagedragers die passen bij hun model fietsen. Voor ligfietsen worden ook speciale tassen gemaakt. Toptassen worden achter het zitje gehangen boven het achterwiel. Zijtassen worden onder het zitje gehangen. Dit type tassen is op een ligfiets handiger dan gewone tassen op een bagagedrager.



De velomobieltypen (Alleweder, Quest, Versatile, Mango) zijn voorzien van een ruime bagageruimte



Fietskarren zijn handig om bagage of kinderen mee te vervoeren. Als je een kar achter je ligfiets wilt hangen let dan op of dat mogelijk is. Door de afwijkende framevorm kan je niet altijd de standaard koppeling monteren. De Fietsersbond brengt een brochure uit over fietskarren.

Montage van een kinderzitje is in een aantal gevallen niet mogelijk door een te zwakke bagagedrager of een ongeschikte framevorm. Als je met kinderen wilt fietsen, informeer dan naar de mogelijkheden. Op de meeste ligfietsen zal een kind in het achterzitje over het hoofd van de fietser kunnen kijken en optimaal kunnen genieten van het uitzicht.







Kleding


Nog meer dan op een gewone fiets is het op een ligfiets sterk aan te bevelen om strakke wielerkleding te dragen, omdat wijde kleding op een ligfiets niet goed valt. Een broek met wijde pijpen zal door het trappen omhoog kruipen en steeds tegen het frame en de kettingbescherming komen. Een wijde jas zit niet lekker op het zitje.



Over het algemeen voldoet gewone wielerkleding of strakke buitensportkleding, zoals die in de betere sportzaak te verkrijgen is, goed. Maar er zijn een paar zaken waar je op moet letten.



Op een ligfiets heb je geen fietsbroek met zeemleren kruis nodig. De strakke lycra sportbroekjes die je in de gewone sportzaak kan krijgen voldoen goed.

Op een ligfiets heb je niets aan zakken op de rug zoals die op normale wielrenshirts te vinden zijn. Erg handig op een ligfiets zijn zakken op je buik. Elan brengt speciale wielershirts met buikzakken op de markt. Op een ligfiets vang je meer wind op de borst en in het kruis. Een shirt en broek met windbreker zijn sterk aan te bevelen.

Op een ligfiets heb je meer last van zon, wind, vliegjes en regen in je ogen dan op een gewone fiets omdat je meer rechtuit kijkt. Het dragen van een zonnebril en/of pet met zonneklep is dan ook sterk aan te bevelen.

Het is niet prettig om op dikke naden of dunne, harde elastieken koorden te zitten. Let dus op de afwerking van de naden en het toegepaste type elastiek als je ligfietskleding gaat kopen.

Meer informatie is verzameld op de http://www.ligfiets.net/kleding/ afdeling.

Onderhoud


Een ligfiets vraagt ongeveer net zo veel onderhoud als een vergelijkbare gewone fiets met dezelfde onderdelen. Het enige grote verschil is het schoonmaken van de ketting. De lange ketting is een stuk lastiger te (de)monteren en schoon te maken dan de korte ketting op gewone fietsen.

Veiligheid

De eerste reactie van veel mensen op een ligfiets is dat die wel onveilig zal zijn. Deze gedachte lijkt vooral te zijn ingegeven door onbekendheid. Want er zijn eigenlijk geen redenen om aan te nemen dat een ligfiets onveiliger is dan een gewone fiets. Wel is er een aantal verschillen waardoor de ligfiets in sommige opzichten juist iets veiliger zal zijn dan een rechtop-fiets en in andere gevallen iets onveiliger.

Doordat het zwaartepunt van een ligfiets lager en meer naar achteren ligt ten opzichte van het voorwiel kan je op de meeste ligfietsen niet over de kop slaan. De voorrem kan dan ook veel krachtiger ingedrukt worden. Remmen in lange afdalingen op een ligfiets brengt extra risico met zich mee. Doordat je minder afremt door de luchtweerstand moet je vaker en harder remmen. Als je dit met een velgrem op het kleine voorwiel doet is de kans aanwezig dat velg en band te heet worden.
Montage van een schijfrem op het voorwiel is aan te bevelen als je gaat fietsen in de bergen.

Op een ligfiets kijk je goed naar voren en opzij. Zo heb je een goed uitzicht op het verkeer en kun je goed anticiperen op onverwachte situaties. Achterom kijken is lastig en kan alleen door uit het zitje te komen. Het gebruik van een achteruitkijkspiegel op een ligfiets is dan ook sterk aan te bevelen. Je kunt een standaard fietsspiegel op het stuur monteren, je kunt een dodehoekspiegel op een polsbandje of fietshandschoenen bevestigen of je kunt een "tandartsspiegetje" aan je bril of helm vastmaken. Spiegeltjes op het stuur hebben als nadeel dat de afstand, zeker bij een onderstuur, erg groot wordt. Gewone stuurspiegeltjes zijn bij elke fietsenzaak te krijgen. Dodehoekspiegeltjes kun je bij zaken voor auto-onderdelen krijgen. Third-Eye brengt speciale bril- en helmspiegeltjes op de markt.

De zichtbaarheid ten opzichte van het andere verkeer hangt af van de zithoogte.
Hoe hoger je zit, hoe beter je zichtbaar bent. Met een zithoogte van 50 cm zit je ongeveer net zo hoog als de gemiddelde automobilist. Met een lage ligfiets ben je wat minder zichtbaar en moet je er meer op anticiperen dat andere weggebruikers je niet of pas laat zien. De zichtbaarheid kan aanzienlijk verbeterd worden door het dragen van opvallende, felgekleurde kleding, het gebruik van goede voor-, achter- en zijreflectoren en goede verlichting. Veel ligfietsers rijden met een kinderfietsvlaggetje om de zichtbaarheid te vergroten.

Het zicht bij kruispunten is op een ligfiets iets slechter dan op een gewone fiets doordat je benen naar voren steken. Op het moment dat je een onoverzichtelijk kruispunt kunt overzien, bevindt een gedeelte van de fiets zich al op het kruispunt.

Op een ligfiets is het risico dat je onderuit schuift iets groter dan op een gewone fiets. Op een gewone fiets kun je in een kritische situatie nog proberen je evenwicht te herstellen door aan het stuur te trekken, aan de pedalen te trekken en door je lichaamsgewicht te verplaatsen. Dat kan op een ligfiets allemaal niet. Door de lage zitpositie en de achteroverliggende houding is de kans op letsel bij een valpartij echter minder groot dan bij een gewone fiets.
Als je een schuiver maakt zul je een pijnlijke, maar niet ernstige schuiver maken op je handen, billen en enkels. Ernstig hoofdletsel wordt vooral veroorzaakt door het voorover vallen van de fietser en dat zal bij een ligfiets niet zo snel voorkomen. Ook de kans op een sleutelbeenbreuk is bij een valpartij op een ligfiets een stuk kleiner dan op een gewone fiets. Wel is het risico van kwetsuren aan enkels en knieën groter bij een valpartij op een ligfiets doordat je benen in vooruitgeschoven positie kwetsbaarder zijn.

Natuurlijk is snel fietsen onveiliger dan langzaam fietsen. Dit geldt zowel voor snelle gewone fietsers als voor snelle ligfietsers. Als je een ligfiets gebruikt om lekker snel te fietsen zul je er rekening mee moeten houden dat andere weggebruikers daar niet op bedacht zijn. Draag eventueel een goedgekeurde helm een helm is altijd een goede voorzorgsmaatregel tegen kwetsuren door fouten van jezelf of anderen.

Lees verder op de pagina "kopen van een ligfiets".