Gebruiken van een ligfiets

Waar ga je de ligfiets voor gebruiken?

Voordat je tot aanschaf van een ligfiets overgaat is het belangrijk om te bepalen waar je de fiets voor gaat gebruiken. In het algemeen wordt de fiets voor vier verschillende type ritten gebruik:

    [*]korte ritten in de stad
    [*]woon-werkverkeer
    [*]recreatieve tochten
    [*]sportieve tochten

Korte ritjes

Korte ritten in de stad voor bijvoorbeeld boodschappen hebben als kenmerk dat je veel moet remmen en optrekken, veel tussen ander verkeer moet manoeuvreren, de fiets onbeheerd op slot zet en snel wilt op- en afstappen. Snelheid en comfort zijn hierbij niet zo belangrijk zodat een ligfiets voor dit soort ritjes weinig voordeel biedt ten opzichte van de eenvoudige goedkope Hollandse fiets.

Woon-werk verkeer


Veel mensen kopen een ligfiets om er dagelijks mee naar hun werk te fietsen. Omdat de route bekend is, kan de keuze van de fiets daar optimaal op afgestemd worden. Zaken die een rol spelen zijn afstand, kwaliteit van het wegdek, aantal kruispunten, onveilige kruispunten, stallingsmogelijkheden, mogelijkheden om te douchen op het werk en weersomstandigheden.



Hoe groter de afstand die je dagelijks wilt afleggen, hoe meer profijt je van een ligfiets zult hebben.

De kwaliteit van het wegdek speelt een rol bij de keuze van de vering. Als je praktisch alleen over glad asfalt fietst, heb je geen vering nodig en kun je snelle hogedrukbanden monteren. Als het wegdek daarentegen slecht is, heb je veel profijt van een goed geveerde fiets.

Als je vaak moet stoppen voor verkeerslichten en dergelijke heb je het meest profijt van een lichte fiets. Wanneer je lange stukken door kunt fietsen speelt massa geen rol.



Wanneer er veel onveilige kruispunten op de route liggen en je veel tussen druk verkeer moet manoeuvreren kun je beter een hoge ligfiets kiezen. Als er weinig onoverzichtelijke verkeerssituaties zijn en je lekker door kunt trappen is de aanschaf van een snelle lage of gestroomlijnde fiets het overwegen waard. Soms zijn routes ook te verleggen kan kun je bijvoorbeeld niet door een dorp maar langs doorgaande wegen rijden. Dat is vaak veiliger doordat er weinig kruisend verkeer is, en vaak is het rustiger met andere fietsers.



Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om te douchen op het werk. Als je die mogelijkheid hebt is het aan te bevelen om thuis speciale fietskleding aan te trekken, je in het zweet te rijden, je op je werk te douchen en dan je werkkleding aan te trekken. Lange stukken (lig)fietsen in standaard nette kleding is niet aan te bevelen. Als je toch in werkkleding wilt fietsen is het verstandig om een fiets te kiezen met goede kettingbescherming en goede ventilatie van de rug. Meer over fietsen naar het werk vindt je in het ABC fietsforenzen

Als je ook bij slechte weersomstandigheden (koude, regen, nat en glad wegdek) wilt blijven fietsen, kun je overwegen een gestroomlijnde driewieler (velomobiel) aan te schaffen.

Vouwfietsen, dus ook vouwbare ligfietsen mogen gratis mee in de trein. M5 brengt met de CMPCT een vouwbare ligfiets op de markt. Het valt te overwegen deze fiets aan te schaffen als alternatief voor een gewone vouwfiets. De Tempelman Bike is deelbaar. Deze mag van de NS gratis mee, alleen vinden veel conducteurs van niet. Doe je het toch, dan kun je veel discussies met conducteurs verwachten.

Recreatief gebruik

De ligfiets is zeer geschikt voor recreatieve tochten. Door de comfortabele zit is het mogelijk uren achter elkaar te fietsen en te genieten van het ruime uitzicht. Met de ligfiets kun je ook prima op vakantie. De mogelijkheden om bagage mee te nemen zijn op de meeste ligfietsen net zo groot als op een gewone fiets.
In het buitenland is een bergverzet gewenst. Ook is het verstandig om extra aandacht te besteden aan de remmen om veilig te kunnen afdalen. De meeste onderdelen op een ligfiets zijn standaard fietsonderdelen. Alleen de verkrijgbaarheid van kleine bandjes kan lastig zijn, meenemen dus. Als het fietsen op de ligfiets je bevalt, dan zijn alle typen ligfietsen geschikt voor recreatief gebruik. Het is maar net of je de prioriteiten legt bij snelheid, comfort of veiligheid.

Schrik niet terug voor een vakantie in heuvelachtig terrein. Klimmen gaat op een ligfiets ook en afdalen op een ligfiets is een sensatie. Alleen een goed stel remmen voorkomt nog dat je over de 100 km/h gaat. Ligfietsen zijn in het buitenland een zeldzame verschijning. Je bent dus verzekerd van veel aandacht. Als je de ligfiets in een fietsvakantiebus wilt meenemen kan dat alleen bij OAD Cycletours en France Individuelle. Wel moet je het vervoer van te voren aanvragen en de afmeting van je ligfiets doorgeven. Bij andere maatschappijen is het niet mogelijk om een ligfiets mee te nemen.








Sportief gebruik


Ook voor sportief gebruik is de ligfiets prima geschikt. Aan je conditie werken op een ligfiets gaat net zo goed als op een mountainbike of racefiets. Op een snelle ligfiets zoals een lowracer ben je gegarandeerd sneller dan op de racefiets. Meedoen aan wedstrijden kan ook. De sfeer bij ligfietswedstrijden is een stuk gemoedelijker dan bij gewone wedstrijden, maar de sportieve competitie is nog niet zo hoog. Ben je alleen geïnteresseerd in de sportieve competitie en wil je je graag spiegelen aan Bart Brentjes of Leontien van Moorsel, dan kan je beter geen ligfiets aanschaffen. De sportieve mogelijkheden bij het mountainbiken en wielrennen zijn nu eenmaal veel groter. Voor cyclosportieve tochten is de snelle ligfiets ideaal. Bij monsterritten van meer dan 500 km, zoals Parijs–Amsterdam en Trondheim–Oslo, reden ligfietsers vooraan (en braken ook alle staande records).









Lees verder op de pagina "rijden op een ligfiets".