Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Venetiëtocht, Routeplanner, European Speed Battle, Alpha 9, inspectiehandboeken, beslaan vizier, nieuw concept, regendekje Alpha 7, voordelen velomobiel, sjaal breien, balans

Hollands Venetiëtocht

Op Facebook worden ook velomobilisten uitgenodigd om op de 30 januari mee te doen met de wintereditie van de Hollands Venetiëtocht. Er is een route van 70 km en een van 120 km.
Inschrijven kan hier.

Routeplanner voor brede fietsen

In de nieuwsbrief over de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond staat dat ze…
…binnenkort een belangrijke nieuwe functie toevoegen aan de routeplanner. Al jaren kunnen vrijwilligers de 'hindernis brede fietsen' invoeren. Via de computer kon deze hindernis ontweken worden via de optie 'Mijn routetype'. Maar dat was toch iets voor de meer geavanceerde gebruiker, en was niet te combineren met de standaard routetypes.Binnenkort komt er een eenvoudige knop 'ontwijk smalle paden', vergelijkbaar met 'ontwijk veerpontjes'. Deze optie is dan te combineren met alle routetypes: 'makkelijk doorfietsen', 'recreatief', via knooppunten: alles kan straks ingesteld worden voor brede fietsen. Zo kunnen bijvoorbeeld fietsers die vanwege hun leeftijd of een functiebeperking aan een driewielfiets gebonden zijn ook de routeplanner gebruiken. Met deze optie proberen we een breedte van één meter te garanderen.
Eh, Fietsersbond, ook de ligfietsers zijn blij met deze uitbreiding voor trikes en velomobielen.

In een (!) toekomstige versie wordt het ook mogelijk om de gereden (gpx-)track op te slaan. Om dit alles mogelijk te maken, hoopt de Fietsersbond dat je een bijdrage wilt leveren met een donatie (ieder bedrag wat daar binnenkomt, komt volledig ten goede aan de routeplanner).

European Speed Battle

Hoe snel kan een mens fietsen? In deze video over de European Speed Battle zien we de wereldrecordpoging voor snelheid en tijd met door mensen aangedreven voertuigen, bestuurd door Andrea Gallo (PhoeniX) en Vittoria Spada (TaurusX) en gemaakt door de Politecnico di Torino.
Je zou bijna vergeten dat Ellen van Vught ook meegedaan heeft, en ja, na 10:25 minuten is de VeloX S2 ook even in beeld.

Alpha 9

Hier staat de plug van de grote versie van de Alpha 9.
Deze is daarna teruggegaan naar Daniel en heeft er delen uitgesneden voor de kleinere Alpha M9 zoals hier te zien is. Hier laat Daniel het ook zien wat er uitgesneden is om de M9 te maken. In dit filmpje wordt ook gesproken over de voorlamp met veel lichtopbrengst. Deze lamp wordt gekoeld met rijwind.
Op het Duitse Velomobil Forum is een apart onderwerp over de Alpha 9 en de Alpha M9.
Nog wat recente beelden van de M9: in het wit (fb) en zwart om imperfecties te vinden.

Inspectiehandboeken

Voor de Milan of Alpha 7 de fabriek verlaat, moet alles eerst geïnspecteerd worden.

Beslaan vizier toerkap vermijden

Je kan op een enkel glas vizier een anticondenscoating aanbrengen, maar het zicht is dan wel iets beter maar de piepkleine druppeltjes houden het zicht overdag nog steeds vaag. 's Nachts is het door schittering van lampen vrijwel onbruikbaar.

Het beste vizier is het vizier dat op de helmen van sneeuwmobielen toegepast wordt. Het is opgebouwd uit dubbelglas met een isolerende luchtlaag ertussen. Op het glas aan de gezichtszijde zit een anticondenscoating. Een nadeel is dat als er een gaatje komt tussen de binnenste luchtlaag en de buitenlucht dat de werking er totaal teniet van wordt gedaan: schroot.

De op een na beste oplossing is het vizier met een Pinlock vizier (HJ 05). Dit is een flexibel vizier die aan de binnenkant van het helmvizier geplaatst kan worden.
Velomobil Nord beveelt de Pinlock 120 DKS161 voor de DF, Alpha 7 (en in de toekomst voor de Milan Battle Mountain kap) aan, vanwege het grote horizontale zichtveld en een uitsparing heeft waar een ruitenwisser gemonteerd kan worden op het vizier. De Pinlock 30 DKS161 past op het vizier bij de Snoek.

Nieuw concept?

Ben je een gesloten race- / toerkap zat en vind je een minivizier te klein of vind je een DF-dakje te onhandig.
Dan heeft deze doordenkende zelfbouwer een combinatie gemaakt van een toerkap met een aangehecht fiberglas vizier die doorloopt.
De kou bij de schouders en voor op het voorhoofd wordt voor een groot deel weggenomen en dan hebben we het nog niet eens over het aerodynamische voordeel.
Nu nog de combinatie en uitwerking van dit idee!

Voordelen van een velomobiel

Nils Foster praat ons bij over de velomobiel, Quattrovelo, als vervanging van de auto.
Slawomir (Slawek) Skarbecki is de filmer.

Carbon regendekje Alpha 7


Bij de vrijwilligersdag afgelopen zaterdag in Arnhem was ook het, zeer waarschijnlijk, eerste carbon dekje in Nederland voor de Alpha 7 te bewonderen. In deze video is het dekje ook te zien.

Sjaal breien

Het wordt kouder, dus laat George, uitvinder van de Cyclo-Knitter, zijn pedaalaangedreven machine een sjaal breien in de 5 minuten dat je toch op een trein staat te wachten.
Zou een wedstrijdje sjaal breien ook tot de mogelijkheden behoren?

Balans

Carbon body (Milan) kan gewicht van siliconen niet aan.

De Dikke van Dale

Wat gebeurden er in 2005; toen was bij velomobiel.nl de C Alleweder niet meer leverbaar.
Wat er wel gebeurden in 2005; dat de Milan SL en de GT versie werden gebouwd door Jens Buckbesch en Eggert Bülk.
Wat er daarna gebeurden was dat de Dikke van Dale in 2005 het woord 'velomobiel' voor het eerst vermeld heeft in het gerenommeerde woordenboek.
Na een dikke 6 jaar zal er, na de laatste editie, een flinke aanvulling komen van het nog te uitkomen woordenboek in 2022.
Quote; "Hiermee is dit driedelige woordenboek een 'spiegel van de samenleving' dat laat zien hoe onze veranderde samenleving zijn weerslag heeft op onze taal".


Nabrander: is het woord Velomobile Duits? Engels in ieder geval of Frans (vélomobile). Op het Duitse Wikipedia staat het woord Velomobil (ohne ‘e’).

Reacties

RGerritsen op vr 12 nov 2021 om 15:58

Over het beslaan van de toerkap of vizier: de ultieme oplossing is om helemaal geen object te hebben in je zichtveld. Ziedaar mijn spleetvizier waar ik een paar jaar geleden al eens een blog over schreef. Wel de aerodynamische voordelen, niet de nadelen, wat wil een mens nog meer? Oké, bescherming tegen spetters, daar moet ik nog iets voor bedenken.

JelleB op vr 12 nov 2021 om 16:12

Voor de velomobielrijders die aan de wintereditie van de Hollands Venetiëtocht willen meedoen: ik zag dat het fietspad tussen Ossenzijl en Kalenberg onderdeel uitmaakt van de 120 km route. Dit is een mooi pad, maar door de vele (in schat zo'n 15) steile bruggetjes met scherpen knikken in de op- en afritten weinig geschikt voor de velomobiel.

Piku op di 16 nov 2021 om 16:39

Ik rij ook al zeker 6 jaar met een 2e viziertje (aan de binnenzijde van mijn Sinnerkap), welke ik bij regen omhoog kan drukken en die zo samen met het originele vizier, ook een spleetvizier vormt. De spetters hou ik buiten, door vlak voor het vizier een stukje Velcro (de zachte kant) te plakken. Dan springen de druppels niet meer omhoog. Dit laatste heb ik niet zelf bedacht, maar volgt na een testje van Wim Schermer.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.