Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Rubber, Elfstedentocht, Alpha 7, Avus, DF (1), DF (2), spikes, winter, wegversmalling, fietspaden, Bremen, geschrapt, Velotilt

Paardenbloemrubber

Met de Urban Taraxagum presenteert Continental de eerste in massa geproduceerde fietsband met een loopvlak van paardenbloemrubber. Het rubber wordt in Duitsland geteeld en geproduceerd, waarbij organische oplosmiddelen bij de productie worden verwijderd en een minimum aan water en energie wordt gebruikt. De lokale productie en de kortere afstanden tussen de teeltgebieden en de Europese bandenfabrieken maken het ook mogelijk om de logistieke en transportkosten sterk te verlagen. De fietsband is slechts een voorbode, want in de toekomst zal het innovatieve rubbermateriaal ook worden gebruikt voor andere producten zoals auto- en vrachtwagenbanden, banden voor de agrarische sector en technische rubberartikelen. Hoe meer grondstoffen uit Zuidoost-Azië in de toekomst worden vervangen door Urban Taraxagum, hoe meer de tropische bossen worden beschermd en de CO2-voetafdruk wordt verminderd.
Deze band heeft dan ook de Deutscher Nachhaltigkeitspreis Design 2021 in de categorie Pioneer.

Een eerder bericht over paardenbloemrubber.

WinterFiets Elfstedentocht

De rayonhoofden en diverse andere vrijwilligers hebben de route voor de Individuele Winterfiets Elfstedentocht helemaal voorgefietst. Onderweg moesten ze diverse wegopbreking omzeilen, maar er zijn veel bijzondere doorsteekjes toegevoegd. Het is een bijzondere route geworden!
Inmiddels hebben meer dan 300 rijders via Winterfiets Elfstedentocht aangegeven dat ze tussen 21 december en 20 maart op pad gaan. Dat lijkt veel, maar is gemiddeld 3 á 4 per dag op een afstand van 223 km. Dat moet binnen de huidige afstandsregels prima gaan lukken!
Deze fietstocht staat open voor alle, geheel of in aanzienlijke mate door spierkracht aangedreven, rijwielen die op het recreatief fietspad mogen rijden. Dus van step tot ligfiets, van e-bike tot racefiets.

Alpha 7 test

John Williams heeft deze week een wel heel mooie Alpha 7 om eens wat nader te bekijken.

Ook in de onlangs verschenen Ligfiets& (2020-4) staat een uitgebreid artikel over dit model. Willem Jan Koster nam hiervoor de wijnrood metallic/witte testfiets van Velomobiel.nl onder de loep.

En intussen showt Velomobil Nord in Duitsland een Kerst-variant.

Avus streamliner

Op een pas aangelegde asfaltweg in Finland bij Kirkkonummi wordt de, voorwielaangedreven en hydraulisch achterwielbestuurde, Avus getest. Volgens de rijder rijdt de Avus een stuk beter, maar nog steeds wat onrustig. De gehaalde maximum snelheid was ongeveer 65 km/uur. Aan het eind verzucht de rijder dat voorwielbesturing en achterwielaandrijving nog steeds de betere optie is, dus…
Ons eerdere bericht over de Avus. Zie ook Facebook.
Voor wie meer wil weten is hier de 'Nederlandstalige' pagina van het Finse forum: Nojapyörä Foorumi.

DF besturing

Sandiway vindt dat de besturing van zijn DF altijd al te gevoelig bij hoge snelheden, en bij winderige omstandigheden onvoorspelbaar.
Hij heeft de voortrein gemodificeerd en voortreffelijk gedocumenteerd.

DF op vals plat

Nadat Sandiway zijn DF voortrein heeft gemodificeerd (zie hierboven), zet hij de racekap op en gaat een 3 % helling in woestijn af (en, nee het is niet bij Battle Mountain). Deze dare-devil haalt daarbij een snelheid van 97 km/uur terwijl hij uitrolt. Hij passeert een auto via de vluchtstrook, en passeert een trike in zijn vlucht naar beneden.

Spikes

We hebben inmiddels al wat winterse speldenprikken gehad. Earthglider raadt aan om in de winter tenminste met een voorwiel met spikes te gaan fietsen (en misschien ook een helm!).

Lijkt wel winter

Als je overvallen wordt door een sneeuwbui, en je gaat ergens schuilen, dan kan je je trike zo aantreffen (fb).

Wegversmalling

Je ziet ze niet, toch?!
Zoals je kunt zien, zijn er twee dingen op deze foto - één is een onzichtbaar rood voertuig, dat andere ding is een goed gemarkeerde rots (fb).
Deze plek is te vinden in de buurt van Weilerbach (Rijnland-Palts, of Rheinland-Pfalz).

Zinloze fietspaden

'Vroeger moest men met gevaar voor eigen leven zich op de weg begeven.' Maar nu heeft men ingezien dat dat anders moet. De kortste, verplichte, fietspaden in Duitsland en wel zeker 30 meter lang (en dat is nog de langste). En dan mag je weer invoegen (!) bij dat onstuimige verkeer.
En het hoofd van de technische dienst van Cloppenburg (Nedersaksen of Niedersachsen) spreekt tegen de klippen op van een goed beleid, en praat over 'goed besteed geld'. Ook een vak!
Echte waanzin (fb).

De rekenkunstenaars van Bremen

Deze brug in Bremen mag niet meer zo zwaar belast worden. Dus worden er maatregelen genomen. Minder vrachtverkeer? Nee! Of een rijbaan afsluiten. Eh, nee! Het fietspad deels afsluiten? Na rijp beraad: jaaaah (fb)!
'De berekende vermindering van de verkeersbelasting in het gebied van het desbetreffende aangelegde voet- en fietspaden met 2 m bedraagt ca. 234 ton.' Dat moeten dan wel heel stevige fietsers zijn, of 3.000 fietsers per dag (en die zijn er niet). Hoe zwaar zou dat hekwerk zijn?
In ieder geval is dit een kwestie van hogere wiskunde door deze ‘rekenmeesters’.

Snelfietsroute

Eén van de geplande snelfietsroutes in de provincie Utrecht gaat niet door. De gemeente Woudenberg blijkt niet genoeg financiële middelen beschikbaar te hebben om haar bijdrage aan het traject Amersfoort-Veenendaal te leveren. Hierdoor heeft de provincie besloten om hier nu geen tijd en geld in te steken.

Velotilt

Mike Lecka vordert gestaag met zijn werkzaamheden aan de door hem overgenomen Velotilt. Op MeWe weet hij te melden dat hij het achterste gedeelte intussen heeft voorzien van kleine ruitjes, terwijl hij nu bezig is met sleutelen aan het tilt-gedeelte.

Reacties

CV op vr 11 dec 2020 om 14:32

Die lui die dat verplichte fietspad in Cloppenburg verzonnen hebben zijn zeker ontsnapt uit Doetinchem (zo'n andere plaats met een aantal wat minder begaafden mensen qua fietspadenaanleg)?

Naar mijn weten er in Duitsland jurisprudentie dat er geen gebruiksverplichting is als het niets aan de veiligheid toevoegd. Lijkt me hier heel makkelijk hard te maken dat het absoluut niet veiliger is gebruik te maken van dat paadje. Na een paar ongelukken zal de lokale verkeersambtenaar wel regelen dat er haaientanden aan het einde van dat paadje komen...

Sowieso; een geklinkerd fietspad en een geasfalteerde rijbaan; de minachting richting fietsers straalt er vanaf. Zodra ik met de velomobiel klinkers of tegels tegenkomen ben ik ook vertrokken naar de geasfalteerde rijbaan, ongeacht 50 of 80 weg. Nu de jurisprudentie over paaltjes aardig vaststaat hoop ik dat de volgende stap het uitbannen van tegel en klinkerpaden is.

In Duitsland hebben ze dan ook nog de mazzel dat er minder Nederlandse automobilisten rondrijden. Ze hebben daar wel meer van die gare constructies van stoep en fietspad ineen waar je hetzelfde strookje deelt met voetgangers, lantaarnpalen en kliko's. Je kunt daar dan gewoon veilig op de weg gaan rijden zonder verrot gescholden te worden en afgesneden te worden... zolang het maar geen gele kentekens zijn dan. Veelal doet goed voorbeeld dan ook nog goed volgen en zie je meer Duitse fietsers hetzelfde doen.

Die DF in de afdaling; hele mooie snelheid. Maar die inhaalactie... zo van de video zou ik dat echt afkeuren. Maar in werkelijkheid zijn afstanden vaak net iets anders.

m66roepers op vr 11 dec 2020 om 15:21

Over paardenbloemenrubber. Op wikipedia heb ik ooit een stukje geschreven over rubberwinning uit paardenbloemen in de Sovjet Unie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem#Overig
De bron was A.A. Sterk, "Paardebloemen, planten zonder vader". Daar werd ook vermeld dat 1 ha. paardenbloemen 150 kg. rubber oplevert, tegen 2000 kg. voor 1 ha. aan Braziliaanse rubberbomen. Als dat niet verbeterd is, dan zijn er wel wat vragen rond de duurzaamheid.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.