Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

VIM, bel GPS en verlichting, N.K. Tijdrijden Texel, zitvlak problemen, nooit te oud…, geen witte sokken, vierwieler klaar, 35.000 km fietspad, fiets: langzaam verkeer, fiets: snel verkeer, fietspaden, Trisled Aquila 2, Belgisch kampioenschap ligfietsen 2016, deelnemers Battle Mountain

VIM

De Very Important Mango krijgt een escorte door de politie en de Queen's Guard.

Bel, GPS en verlichting

De Shoka Bell combineert een fietsbel, fietsverlichting, navigatie, en bevat ook nog eens een handige antidiefstalfunctie, in één apparaat. De eerste leveringen worden verwacht in de eerste maanden van 2017. De prijs zal op $ 159 (€ 153) komen, en goedkoper, $ 109 (€ 98), bij meedoen aan het Kickstarterinitiatief.

N.K. Tijdrijden Texel

Op zaterdag 3 september zal bij het N.K. Tijdrijden voor vrije rijders, bij Oudeschild, ook een aantal ligfietsers meedoen.

Zitvlak problemen

Tien goedbedoelde tips om een zere kont te vermijden op een fiets. Let ook op het gebruik van een kussen.
Dan hebben we ook nog de ‘Mannenproblemen’ door een verkeerd fietszadel. Mannenproblemen? 'Naar vergelijkbare klachten als bij mannen is bij vrouwen nog niet veel onderzoek gedaan'.
Kijkt niemand over de grens van hun eigen, vergelijkbare, hobby? Zoek de fietser zonder pijntjes.
En lees anders het volgende verhaal: Ligfietsen ten opzichte van rechtopfietsen: het perspectief van een deskundige ('Nederlands').

Nooit te oud…

…om 4.600 km te fietsen. Jean-Marie rijdt met zijn Nazca Paseo vanuit Villers-la-Ville (B) een rondje rond de Oostzee ('Nederlands'). En dat zonder fysieke of mechanische problemen (Jean-Marie is niet de jongste, maar is still going strong)!

Geen witte sokken?

Lisa verwoordt haar frustraties in NRC. Foute dingen behoren benoemd te worden. Fout zijn: Comic Sans (lettertype), Crocs, sokken in sandalen, Bløf, witte leggings, en nog veel meer dat 'echt niet kan'. Als je dan op een vouwfiets gezeten een tevreden stel op een ligtandem voorbij ziet rijden…

Vierwieler klaar

Jan heeft zijn vierwieler na 26 jaar dan eindelijk zo goed als af, en haalt daarmee eind vorige week vele kranten mee. Het AD (of hier) en de Telegraaf.

35.000 km fietspad

In Nederland ligt bijna 35.000 kilometer fietspad. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond aan de hand van gegevens uit de routeplanner van de Fietsersbond. De nieuwe cijfers zijn nauwkeuriger, doordat de Fietsersbond Routeplanner onlangs landelijk dekkend geworden is. Daarmee beschikt de Fietsersbond nu over een betrouwbare en gedetailleerde informatiebron voor alle provincies.

Fiets: langzaam verkeer?

De fiets werd tot voor kort gerangschikt onder 'langzaam verkeer'. Niets is minder waar. Tot een afstand van 10 km is de fiets sneller dan welk vervoermiddel dan ook.

Fiets: snel verkeer?

Dan zal de berijder van de high-speed e-bike, zeer waarschijnlijk *, een helm op moeten hebben. De nieuwe norm voor de helm is al gereed. Ventilatie? Daar bestaan, nog, geen normen voor.
Overigens is de Fietsersbond niet enthousiast als het om fietshelmen gaat (in de Volkskrant staat namelijk: 'De Fietsersbond reageert enthousiast op de nieuwe fietshelm'. Wel: 'Wij zijn altijd voorstander geweest van het helmgebruik voor de high-speed e-bike').
* De wet treedt dan wel in werking, maar of er tegen die tijd voldoende helmen in de winkel liggen…

Fietspaden?

Tien fietspaden die zo bedroevend slecht zijn dat het bijna weer grappig is. We gooien er nog een klassieker bij (enig idee waar dit was/is?).
Ook in Polen is een bijzonder fietspad aangetroffen.

Trisled Aquila 2

Bij CyclesJV-Fenioux staat de Trisled Aquila 2 in de showroom.

Belgisch kampioenschap ligfietsen 2016

Lex heeft vier filmpjes gereed staan over het Belgisch kampioenschap ligfietsen van afgelopen zondag.

Deelnemers Battle Mountain

Volgende maand zijn er weer snelheidswedstrijden. Hier zijn de deelnemers, voorlopig althans.

Reacties

pietandringa op vr 12 aug 2016 om 13:20

Waarom speciale helmen voor speed pedelecs? Professionele wielrenners halen nog hogere snelheden en dragen een "gewone" fietshelm. Bescherming tegen kou en windgeruis lijken mij minstens zo belangrijk. Wellicht is een Casco Warp Sprint Carbon zo gek nog niet, maar deze zal vast niet aan de eisen voldoen.

PietV op vr 12 aug 2016 om 14:41

Niet alleen de helmplicht komt er voor de high speed pedelec, maar ook keuringseisen en "gele" kentekens op de elektrisch ondersteunde ligfietsen. Deze moeten bij typekeuring een elektrische ondersteuning hebben die bij 454 km/h wordt uitgeschakeld. Wil je sneller, dan zul je het zelf moeten doen. Dat gaat ook gelden voor de elektrisch ondersteunde Velomobiel. Kortom, elektrisch ondersteund wordt de Velomobiel een bromfiets (45 km/h), die na 01-01-2017 de regels van bromfietsen zal moeten volgen. Leeftijd, rij- en kentekenbewijs, WA verzekering,

PietV op vr 12 aug 2016 om 14:43

Niet alleen de helmplicht komt er voor de high speed pedelec, maar ook keuringseisen en "gele" kentekens op de elektrisch ondersteunde ligfietsen. Deze moeten bij typekeuring een elektrische ondersteuning hebben die bij 45 km/h wordt uitgeschakeld. Wil je sneller, dan zul je het zelf moeten doen. Dat gaat ook gelden voor de elektrisch ondersteunde Velomobiel. Kortom, elektrisch ondersteund wordt de Velomobiel een bromfiets (45 km/h), die na 01-01-2017 de regels van bromfietsen zal moeten volgen. Leeftijd, rij- en kentekenbewijs, WA verzekering,

Nyh op vr 12 aug 2016 om 15:58

(enig idee waar dit was/is?)
Delft, een grap van een studentenvereniging. Een heel goede grap als je ziet hoe vaak deze wordt aangehaald als een voorbeeld van hoe slecht fietspaden kunnen zijn en hoe waardeloos ambtenaren zijn.

G op vr 12 aug 2016 om 16:42

Piet, heeft een bromfiets niet een maximum snelheid? maw is het toegestaan om met een VM met uitgeschakelde ondersteuning harder dan 45km/u te rijden op het moment dat hij op kenteken staat?

PietV op vr 12 aug 2016 om 18:41

Je moet 2 zaken gescheiden houden. Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 regelt de gedraging van de bestuurder. Als bromfietser moet je je houden aan de maximumsnelheden in de bebouwde kom. Op de rijbaan 45 km/h en 40 km/h op het fietspad. Buiten de bebouwde kom 45 km/h. Bovendien geldt de maximumsnelheid van 15 km/h op erven en aangeduid op borden.

Voor de eisen aan het voertuig geldt de constructiesnelheid. Vastgelegd in de Regeling voertuigen. Constructiesnelheid van een bromfiets wordt bepaald door het meten van vermogen aan het aangedreven wiel.

In de Wegenverkeerswet 1994 staat dat een voertuig een bromfiets blijft, als daarvoor en kenteken is afgegeven, onder vermelding bromfiets. Uitschakelen van de ondersteunende aandrijving doet daar niets aan af.

Voor een fiets geldt de maximumsnelheden op borden en 15/km/h op een erf.

nvanderwal op za 13 aug 2016 om 09:56

Voor een fiets geldt de maximumsnelheden op borden en 15/km/h op een erf.
Ik had altijd begrepen dat er geen maximum snelheden voor fietsers waren, omdat een snelheidsmeter niet verplicht is. Kan ik dus wel een boete krijgen als ik 40 fiets in een 30 km zone, of is de praktijk dat dit niet kan?

De praktijk voor fietsers is overigens wel, dat ze als maximum hebben om met de snelheid van het gemotoriseerd verkeer mee te rijden. (In de 30 km zone hier is dit 45 km/u of harder.)

PietV op zo 14 aug 2016 om 12:34

Er is geen algemene gedragsregel over maximumsnelheid voor fietsers opgenomen in het RVV 1990. Wel een gedragregel in de paragraaf "Erven". Artikel 45 RVV 1990: bestuurders mogen binnen een erf niet sneller rijden dan 15 km per uur. En artikel 62 RVV 1990: weggebruiker zijn verplicht gevolg te geven aan de verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden.

In de praktijk is de fietser geen doelgroep voor controle op snelheid. Maar het ontbreken van een snelheidsmeter is geen ontheffing om regels te overtreden.

Dit verhaal gaat niet op voor fietsen met mechanisch trapondersteuning (elektromotor). Dit zijn waarschijnlijk nu nog "snorfietsen", maar worden per 01-01-2017 "bromfietsen."

G op zo 14 aug 2016 om 20:41

met andere woorden; dan zal een ondersteunde VM beboet kunnen worden voor het harder rijden dan 45km/u, en kan een overtreding (ook niet snelheid gerelateerd) gevolgen hebben voor het rijbewijs.

PietV op ma 15 aug 2016 om 22:34

De bestuurder van een ondersteunde VM is gehouden aan de geldende maximumsnelheid. Maar er is ruimte voor 6 km/h overschrijding zonder boete. 3 km/h als marge en 3 km/h aftrek op de gemeten snelheid. Die aftrek is voor de grootst mogelijke meetonnauwkeurigheid van het apparaat. Op de rijbaan wordt je dan bij 52 km/h of hoger bekeurd.
De meeste verkeersovertredingen zijn overgeheveld in het administratief recht. De Wet Mulder. Je pleegt een gedraging, bent betrokkene en krijgt een sanctie. Dus geen strafbaar feit, geen verdachte en geen boete. Mulder feiten hebben geen invloed op invordering van het rijbwijs of ontzegging van de rijbevoegdheid bij veroordeling.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.