Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vierwielers met trapondersteuning, jeugd T-shirts, fietser eigenaardigheid, uitspraken, de schaduwzijde van Parijs, Winterfiets Elfstedentocht, kettingbeschermer Challenge Furai of Hurricane, eigenbouw, toegangsluik

Vierwielers met trapondersteuning

Luc schrijft over de voor- en nadelen van de vierwiel velomobielen met trapondersteuning. Alle nu bekende vierwielers komen langs, van de Velocar van Charles Mochet via de Quattro van Miles Kingsbury tot de Quattrovelo van Allert Jacobs.
De voordelen ten opzichte van een driewieler zijn: betere stabiliteit, verhoogd laadvermogen en mogelijk veiliger voor de bestuurder.
Er zijn wel een paar nadelen: het toegenomen gewicht, de complexiteit (van de velomobiel), de prijs, is mogelijk niet zo aerodynamisch. Die 'zware' velomobielen met stevige aandrijving zijn dan meer nano-auto's of op zijn best e-velomobielen (met nano als mini-Mini).

Verder is er een link voor de eerste tien gegadigden om de Pima Velobike tijdelijk tegen gereduceerde prijs aan te schaffen.

Bovendien zijn Luc, Josef Janning (o.a. ROAM) en Doug Davis door Laidback Report geïnterviewd.

Jeugd T-shirts

Nog even bij de Quattrovelo blijven met dit T-shirt. Wat een geweldig ontwerp!

Dan is dit er ook een om in te lijsten.

Fietser eigenaardigheid

Hier een beker voor de obsessieve fietser.

Uitspraken

Ronald houdt, zaterdag 20 en zondag 21 februari om 15 uur in zaal 4, op de komende Fiets en Wandelbeurs een lezing over 'De ligfiets als vakantiefiets'. Hij heeft een paar prikkelende uitspraken alvast in zijn begeleidende tekst staan: Een ligfiets is een vertaling van een levenshouding naar een lichaamshouding. Die liggende houding past uiteraard uitstekend bij het perfecte vakantiegevoel. En toch kan een ligfietser bij thuiskomst trots melden een actieve vakantie te hebben gehad! en Ik ken maar twee soorten vakantiefietsers: ligfietsers, en zij die nog nooit serieus een ligfiets hebben geprobeerd.

Op Twitter vinden wij de volgende: Velomobielrijders, dat zijn of milieufreaks of autisten…. Ook nog eens bevestigd door onze voorzitter.

De schaduwzijde van Parijs

De UPO (analoog aan UFO, met P voor Propulsion, voortstuwing) attractie, ontwikkeld en uitgevoerd door de France-HPV, is inmiddels alweer de vijfde editie van Paris Face Cachée. In deze video zie je tal van ligfietsen, waaronder ook de Velocar uit 'vierwielers met trapondersteuning'.

Winterfiets Elfstedentocht

Zondag wordt de Winterfiets Elfstedentocht verreden. De medailles liggen al klaar.
Of het ook waait… 'It giet oan!'

Kettingbeschermer Challenge Furai of Hurricane

Uit de 3D-printer rolt de ketting- of broekbeschermer voor de Furai of de Hurricane. De kettingbuis leunt nu op de kettingbeschermer en niet op de ketting zelf. De opening is te klein om je broekspijp 'mee te nemen'.
Onze bron.

Eigenbouw

Dit vervoermiddel ('Nederlands') is een subtiele mix tussen een nano-auto en een velomobiel. Geïnspireerd op de zijspan van een Amerikaanse motorfiets en de naoorlogse 'velomobielen'.

Toegangsluik

Kurt keek met een scheef oog naar dat prachtige toegangsluik in de DF. Dat moet ook op een Quest kunnen. Hij doet dan iets waar de meeste eigenaren van gruwen: hij pakt zijn slijptol en gaat aan de gang.
En, we moeten zeggen dat het er professioneel uitziet. En nu maar hopen dat Kurt het luik niet veel hoeft te gebruiken.

Wintertraining

Zondag start de eerste wintertraining in Alkmaar.

Reacties

hannekehovens op vr 12 feb 2016 om 15:21

En voor iedereen die het niet weet.. De Wintertraining is eigenlijk gewoon een heel leuke en uitdagende wedstrijd op de binnenbaan. Heb je nog nooit op een binnenbaan gereden en wil je dat eens doen. Meldt je dan snel aan voor deze wintertraining.

NoStress op vr 12 feb 2016 om 15:57

Dat was even schrikken! De winter fiets elfstedentocht zaterdag de 13e? Effe checken nog toch goed. ZONDAG 14 februarie Om 7:00u gaan we van start. Weer of geen weer. Het is altijd goed fietsweer!

Extra vermelding: de organisatie houd super rekening met ligfietsers. Zou het bij a een VIP behandeling willen noemen. Als eerste starten. Niet via het grote startvak de hal in maar apart (vanwege krassen!). Zo kan het dus ook. Echt geweldig!

NoStress op vr 12 feb 2016 om 16:01

Kurt is niet de eerste. In De UK heeft Lee de gecrashte Q-Xs van John H. weer helemaal nieuw gemaakt. En met serviceluik en nog veel meer verbeteringen.

rene op vr 12 feb 2016 om 16:20

Volgens mij is in Nederland voor een fiets niet van belang hoeveel wielen die heeft (maar wel minstens twee?). Een vierwieler is dus gewoon een fiets. In andere landen is dat misschien anders?

CapoJan op vr 12 feb 2016 om 16:51

Ook in België wordt geen onderscheid gemaakt tussen 3- en 4-wielers in de wegcode. Zo algemeen zal dat verbod niet wezen.

MaartenSneep op za 13 feb 2016 om 00:11

Er was ooit een regel, ook in Nederland, dat een fiets twee of drie wielen mocht hebben. Die regel is afgeschaft, en vier wielen zijn nu gewoon toegestaan.

Ik weet niet of het dan volgens de Europese regels dan ook zo is dat je automatisch in heel de EU met een vierwieler mag rijden. Ik dacht het wel.

TeJayLigFts op za 13 feb 2016 om 08:18

Vanuit de ziekenboeg: Theo, inderdaad de Winterfiets Elfstedentocht start inderdaad op zondag. Veel plezier!

NoStress op za 13 feb 2016 om 15:02

Je bent in goed gezelschap Theo met De Leeuwarder Courant van vandaag (zaterdag) ;-)
https://www.facebook.com/Winter11Steden/photos/a.1512423112362531.1073741828.1512418399029669/1686582328279941/?type=3&theater

TeJayLigFts op za 13 feb 2016 om 15:12

Ik las het net, en heb er op Facebook commentaar bij gezet:
'Ligfiets.net liet hem vandaag al verrijden. Lichte paniek.'

HvdK op zo 14 feb 2016 om 03:14

Uh.. Enne... Hoe zit dat nu met die vierwielers? Je hebt daarbij meerdere mogelijkheden. Een kale zelftrapper, eentje met een 250 watt Pedelecmotortje of een Speed-Quad (L6e, als ik het goed heb) tot 45km voortsnellend. Dus...
Vriendelijke Groeten.

HvdK op zo 14 feb 2016 om 03:28

Zit net nog eens even te kijken naar definities van (lig)fietsen. Hiervan word ik toch wel droevig: http://auto-en-vervoer.infonu.nl/fietsen/27108-ligfiets-ideale-oplossing-om-ergens-snel-te-komen.html

theomol op zo 14 feb 2016 om 10:29

RE: Uit de 3D-printer rolt de ketting- of broekbeschermer voor de Furai of de Hurricane.

Binnenkort op mijn Fujin. Ik las er eerder over en heb er een besteld, zojuist kwam een bericht dat het ding onderweg is.
Dat fleurt deze grijze dag toch weer een beetje op. Als nou het weer een beetje mee wil zitten over zes weken kom ik op twee wieltjes naar het paastreffen, kan je het zien.

quesjer op ma 15 feb 2016 om 11:38

De letterlijke wettekst, die de uitzondering bepaalt dat o.a. velomobielen mogen kiezen tussen het (verplicht) fietspad of de rijbaan: geldig op 15-02-2016, luidt:

http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/HoofdstukII/1/Artikel5/geldigheidsdatum_15-02-2016

Bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter en van fietsen met aanhangwagen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter mogen de rijbaan gebruiken.

Reden waarom ik de tekst heb aangepast van het hoofdartikel.
Het is best mogelijk dat in het land van de oorspronkelijke auteur (Luc) de wetgeving anders is, maar hier in Nederland (dus ook Europa) is een vierwielige velomobiel voor de wet gelijk aan een driewielige. Mits hij maar breder is dan 75 cm. mag de velomobilist(e) daarom zelf kiezen tussen het (verplichte) fietspad en de rijbaan.

Maaaike op di 16 feb 2016 om 20:24

Nog even over jeugd-t-shirts: "Echt Hema!"
http://www.hema.nl/winkel/baby-en-kind/jongenskleding/t-shirts-hemden-en-overhemden
[Tot zover het goede nieuws. Want waarom zijn die toffe shirtjes niet te vinden bij de meisjeskleding..? Oh, vanwege de stang zeker ;-) ]

Wilco op wo 17 feb 2016 om 20:33

Zolang de quattrovelo niet breder is dan 1,50 meter is het een fiets.

http://juridischdagblad.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=9553

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.