Bikes versus cars

Gepubliceerd op

Dinsdag is er om 22:55 uur op NPO 2 een documentaire, van Fredrik Gertten, te zien over fietsen tegenover auto's

Klimaatverandering en eindeloze verkeersopstoppingen frustreren mensen meer dan ooit. Een mooie en eenvoudige oplossing is de fiets.
Maar in veel steden is het simpelweg te gevaarlijk om de fiets te nemen. Daarom komen fietsers op meerdere plekken ter wereld in actie. Ze moeten de strijd aangaan met de machtige auto- en olie-industrie, die nog steeds meer auto's verkoopt dan ooit.
Een blik op meerdere plekken op de wereld, waaronder São Paulo (Brazilië), waar elke vier dagen een fietser dodelijk verongelukt. In Toronto (Canada) laat burgemeester Rob Ford de bestaande fietsbanen weghalen om auto's meer ruimte te geven. In Kopenhagen lijkt het fietswalhalla wel te bestaan, veertig procent van de bevolking verplaatst zich daar fietsend.

Quotes van de burgemeester Rob Ford, en 'Fietsers beschuldigen burgemeester Ford van Toronto van war on bikes'. Het is duidelijk, deze burgemeester veracht fietsers. Hij heeft fietspaden die zijn voorgangers voor veel geld hebben laten aanleggen, voor nog meer geld, verwijderd.

Hoe gaat in de zelfverkozen fietshoofdstad Amsterdam?

Ook interessant in dit opzicht is het boek: Roads were not built for cars. In het kort: verharde wegen zijn oorspronkelijk aangelegd op aandringen van fietsers. De auto kwam later en kon mooi van deze infrastructuur gebruik maken.

Reacties

Egbert.Vonkeman op ma 01 feb 2016 om 00:58

Roads were not built for cars, heet het boek. Zie de afbeelding.

pietandringa op di 02 feb 2016 om 19:05

Kopenhagen kan niet tippen aan de stad Groningen, hier verplaatst 60% van de bevolking zich fietsend: http://groningenfietsstad.nl/. Toegegeven, Kopenhagen is groter, maar niet spectaculair, nog geen 600.000 inwoners, terwijl Groningen de 200.000 inmiddels is gepasseerd.

pietandringa op do 04 feb 2016 om 22:21

De gemeente Kopenhagen heeft een kleine 600.000 inwoners, maar de stad Kopenhagen ruim het dubbele: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kopenhagen. Na het zien van de documentaire is er maar een conclusie mogelijk: Nederland is het beste fietsland ter wereld, iets wat bijna iedereen wel weet, maar makkelijk vergeet.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.