Fietsersbond zoekt vrijwilligers in en om Groningen

Gepubliceerd op

Om de Fietsrouteplanner voor Nederland compleet te maken worden er vrijwilligers gezocht voor het in kaart brengen van fietswegennetwerk in de provincie Groningen, het laatste deel van het Nederlandse fietsennetwerk.

Ter informatie, uit een mailing naar actieve Fietsersbond-leden. Je hoeft er hier dus niet op te reageren. Maar kom je uit Groningen (of: kom je wel eens in Groningen) en wil je helpen om de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond compleet te maken, dan weet je dat de tijd eindelijk daar is om ook Groningen op de kaart te zetten. Omdat ook elders het aandeel ligfietsers onverwacht hoog is leek het me wel goed om het bericht onverkort hier te plaatsen. Je moet het leuk vinden om met je computer te werken, en heel gedetailleerd data in te voeren (van elk stukje weg worden tot wel 23 kenmerken opgenomen, en die zijn weer nodig om de planner zo veelzijdig te maken als hij nu is). Het is een erg leuke klus.
Groet van Quesjer
Fietsrouteplanner Groningen: vrijwilligers gezocht Gepubliceerd op 08-09-2011
De Fietsersbond start in samenwerking met de provincie Groningen met de bouw van de digitale fietsrouteplanner voor de provincie Groningen. Groningen is de laatste schakel om de fietsrouteplanner van de Fietsersbond landelijk dekkend te maken. In het voorjaar van 2012 kunnen fietsers al hun fietsroutes door Nederland digitaal plannen. Deze unieke fietsrouteplanner komt tot stand met inbreng van meer dan duizend ervaren fietsers uit alle delen van Nederland.

Met de digitale fietsrouteplanner kunnen fietsers via internet een route op maat plannen over de wegen en fietspaden binnen zowel Groningen als heel Nederland. Ze kunnen niet alleen een begin- en eindpunt van een route opgeven, maar ook persoonlijke voorkeuren zoals de kortste route, een recreatieve route, een autoluwe route of een tocht door de natuur.

Naar verwachting is de routeplanner voor Groningen en dus voor heel Nederland, in het voorjaar van 2012 klaar. De digitale fietsrouteplanner komt tot stand met de inzet van meer dan duizend vrijwilligers uit alle delen van Nederland. Zij brengen de wegen en fietspaden in hun omgeving in beeld, signaleren bijzonderheden en leveren zo de belangrijke informatie die bijdraagt aan de kwaliteit van deze unieke en waardevolle routeplanner voor fietsers.

Vrijwilligers gezocht

De Fietsersbond is nu hard op zoek naar enthousiaste computeraars met hart voor fietsen uit alle delen van Groningen. Zij dragen met zijn allen hun steentje bij aan de fietsrouteplanner voor deze provincie. Affiniteit met computeren en fietservaring in de omgeving zijn daarvoor van belang.

De vrijwilligers inventariseren diverse gegevens, die ze vervolgens invoeren in een speciaal online programma. Ze tekenen de wegen en fietspaden in die nog niet op de kaart staan en kennen diverse kenmerken aan de wegen toe: soort wegdek, of er verlichting is, bebouwing of natuur en nog andere kenmerken. De planner kan met deze gegevens een route op maat plannen.
Voor dit werk is het van belang dat je beschikt over een computer met internetverbinding (ADSL of kabel) en met een werkgeheugen van minimaal 1 GB.
In het najaar worden er in verschillende plaatsen in de provincie Groningen informatieavonden voor de vrijwilligers georganiseerd. Op deze bijeenkomsten krijgen de vrijwilligers onder andere uitleg over het gebruikte computerprogramma.

Meer informatie en een aanmeldingsformulier staan op Spoorzoeker.
Na aanmelding ontvangen de vrijwilligers een inlognaam en wachtwoord voor de toegang tot een speciale website.

De routeplanner van de overige provincies is te vinden op de Routeplanner.
Ook te vinden op de: Fietsersbond.

Reacties

peewee32 op za 10 sep 2011 om 08:43

In openstreetmap (OSM) staan al vele (fietsbare) wegen ingetekend. Als je als vrijwilliger voor de Fietsersbond aan de slag gaat kun je gebruik maken van deze data uit OSM.Zo hoef je niet zelf uit te zoeken waar er nog fietspaden liggen die nog in de editor van de FB ingetekend moeten worden. Hoewel OSM ongetwijfeld nog niet compleet is heb je hier best veel aan. Je kunt die data vinden op www.openstreetmap.org. Handiger is wellicht het gratis programma Basecamp (Garmin) installeren en de gratis Openfietsmap kaart. Zo heb je op de PC een helder overzicht waar je aan de slag zou kunnen. Vervolgens gaan fietsen en kijken wat alle kenmerken van die wegen zijn. Daarna intekenen in de FB editor. En als de OSM data niet klopt kun je dat melden op openstreet bugs ( http://openstreetbugs.schokokeks.org/?zoom=11&lat=53.21113&lon=6.6492&layers=B00T ) of nog beter... zelf aanpassen in OSM. Succes

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.