Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Online-shop voor speciale onderdelen: Gingko-Spezialradteile

Gepubliceerd op 29 juni 2011 15:48 (1805 keer bekeken) 6Reacties

Ligfietsen - en vooral de velomobielen - hebben vaak speciale onderdelen die zelden gebruikt worden bij andere fietstypes. Vanwege de relatief kleine productieaantallen zal Shimano of SRAM deze niet maken. Het zijn de kleinere bedrijven, vaak opgericht door ligfietsenthousiasten, die voor de productie en verbetering van deze onderdelen zorgen. Lutz Söhnchen en Jörg “Joggl” Leupold ergerden zich dat er geen lichte wielen voor de velomobiel beschikbaar waren. De eerste hindernis was de naaf die doorgaans in velomobielen worden gebruikt: enkelzijdig bevestigde Sturmey-Archer trommelrem naven in maar één versie - met 36 spaakgaten. Dan nog, lichte kettingen verkocht per meter, kettingbuizen en kettingwielen waren nauwelijks beschikbaar of in lage kwaliteit. Dus hebben ze met z'n tweeën Gingko-Spezialradteile gesticht en bieden nu wat er op de markt ontbrak.

De genoemde S&A-naven (70 en 90 mm) zijn nu niet alleen verkrijgbaar in de 28 -, 32 - en 36-spaaks versie, maar ook nog eens zwart geanodiseerd. Een wiel bestaat uit de 70 mm S&A trommelrem naaf, 28 CX-Ray aero spaken en een lichte maar brede (25,6mm inwendige breedte) 406 velg die slechts ongeveer 770 g weegt. En dat is nog lang niet het einde van de gewichtsreductie! Bij Gingko wordt gewerkt aan het lichter maken van de naaf, maar met behoud van voldoende veiligheidsreserves. Daarom worden in de toekomst de naven ontdaan van overgewicht en met koelvinnen uitgevoerd. Bovendien, zijn ze in onderhandeling met een fabrikant van remblokken. Het doel is om in de toekomst betere remblokken te kunnen bieden voor de S&A trommel-remmen.

Dingen die je op dit moment alleen maar op Gingko-Spezialradteile kan krijgen (denk ik):

  • Sapim CX-Ray spaken in lengte van 146 mm, 148 mm, 154 mm + 156 mm (normaal verkrijgbaar vanaf 178mm en groter)
  • Sturmey Archer SD-naaf behuizingen 70 mm en 90 mm met 28 en 32 spaakgaten.
  • zeer brede velgen (25,6 mm) met een gewicht van 315 g (+/- 10 g)


Daarnaast kunt u de lichte vouwbare draadband 32-406 vinden (Panaracer Minits lite PT). Deze weegt ongeveer 160 g (ook verkrijgbaar in 28-451, een 559 band van hetzelfde type is mogelijk als er voldoende vraag naar is). De maximale druk wordt opgegeven is 7 bar. Daarnaast hebben zij de lichtste binnenband voor de 406 (51 g). Er zal ook een versterkte versie komen met bescherming tegen lekrijden. Deze zal 15 gram zwaarder zijn.

De Gingko-kettingwielen zijn hoe dan ook bekend in het wereldje. Van hun volgende generatie wordt verwacht dat ze aanzienlijk lichter zullen zijn. Gingko importeert ook Yaban-kettingen. De kettingen zijn verkrijgbaar met een holle pin, sl-versie, titanium, 6 à 11 versnellingen, per centimeter tot meer dan 150 meter.

Er zijn heel wat meer dingen die Lutz en Jort van plan zijn te doen. Onder andere, kettingwielen gemaakt van carbon/aluminium staan op hun verlanglijstje en een carbon/aluminium stuurpen. Al deze onderdelen worden getest door verschillende rijders en door henzelf. Hun doel is om duurzame lichtgewicht gebouwde onderdelen aan te bieden tegen een redelijke prijs. Zij leveren aan fabrikanten, dealers en klanten.

Redactie

Reacties (6)

MaartenSneep

Als ik zie hoe veel velomobielen er aan toe waren na de 3-uurs race op CV11, dan is er denk ik weinig behoefte aan 32 of 28 spaaks velomobiel-wielen. Maar wellicht dat een 40 spaaks voorwiel nu ook tot de mogelijkheden behoort?

MaartenSneep, 29 jun 2011 22:43

theomol

Daar heb je een punt. Minder spaken is, denk ik, vooral minder luchtweerstand. Met wieldoekjes gaat dat misschien nog beter. Velomobielvoorwielen hebben het zwaar en kunnen alle 36 spaken gebruiken, maar voor tweewielers zijn wielen met minder spaken wellicht een goed idee. Een klein wiel is stijver dan een groot dus er zijn mogelijkheden genoeg om met minder spaken te rijden.

theomol, 30 jun 2011 00:16

pjotr320

@Maarten: Er zijn ook voorwielen die het lang zo zwaar niet hebben als de voorwielen van de grote snelle (zware) rijders ;-)

pjotr320, 30 jun 2011 10:11

joggl

Räderwerk (Milan) and Beyss (EVO´s) are driving now with 28 holes wheels in front. Important is the straight spoke tension. Our spoke tension is with the CX-ray between 1100N - 1300N. And further you can save with our wheels over 600gr. per front wheelset.

joggl, 30 jun 2011 10:46

MaartenSneep

Ik heb op m'n twee wieler ook een 24 spaaks voorwiel. Gaat fantastisch, maar op een tweewieler krijgt het wiel ook geen dwarskrachten. Op een trike wel.

Allereerst heb je een goed gespaakt wiel nodig: mooi gelijkmatige spaakspanning, liefst een wat bredere naaf. Op de kleine voorwielen wil je eigenlijk ook de velg aanpassen. Je wil de gaten alvast richten vanwege de grote hoek die je moet maken (zeker met 90 mm trommels), en waarschijnlijk geschikte ringetjes om de druk iets te verdelen.

Waarschijnlijk kan het wel met minder spaken, maar je gaat wel veel dichter tegen de grens aanzitten. Voor een race: ok, kan ik inkomen. Voor woon-werk: nee, liever niet.

MaartenSneep, 30 jun 2011 22:05

avatar

'Zeer' brede velgen zijn ook bij Elan te vinden.
Ik rij nu al een maandje of wat met 30mm brede velgen met Kojaks rond.
Naast het feit dat, met dezelfde band, de fiets nu iets sneller is, is voor mij het grootste voordeel dat ik veel minder problemen met de passing van banden. Op de originele velgen van mijn Quest was het een ramp om de Kojaks er zonder bobbel op te leggen.

En of je nu 32, 36 of 40 spaken neemt; een verkeerde of ongelijke spaakspanning is funest voor je wiel.

Rob65, 05 jul 2011 17:48