Greenmachine 2020?

Gepubliceerd op

Hoe ziet de Greenmachine eruit in 2020?

Op Recumbent Gallery.eu staat een toekomstbeeld van een ligfiets. De site zelf geeft geen bron van de afbeelding en iets meer van de achtergrond, op Flickr.com staat wel wat informatie.
Deze tjechische site heeft ook de fiets gevonden, net als deze sloveense.

Reacties

walter op wo 01 jun 2011 om 23:19

Zucht, weer zo'n designer die het wiel niet begrijpt.

pjotr320 op do 02 jun 2011 om 09:19

Leuk voor in een sf stripverhaal, denk ik.

robinpols op ma 06 jun 2011 om 16:58

Zucht, weer een reactie van iemand die de tekening niet begrijpt.

Andre op ma 06 jun 2011 om 22:11

Ik moet Walter hier toch echt gelijk geven. Best leuk hoor dat iemand zo'n design maakt. Maar met realiteit heeft dit toch echt niets te maken. Ook als je de tekening wel begrijpt.

robinpols op di 07 jun 2011 om 18:17

Beste André,
Walter begrijpt naar mijn idee niet dat de tekening een toekomstvisie (concept) is en niet een ‘realistische’ bouwtekening. Een concept gaat namelijk over meer abstracte zaken zoals bijvoorbeeld toegankelijkheid. Wat net als goed sturen een eis kan zijn van een goed fiets-ontwerp. De betreffende tekening is realistisch van karakter. Daardoor kan hij misleidend zijn wanneer je niet als ontwerper werkt en weet hoe je een dergelijke tekening moet lezen. Het naafloze wiel kan in deze tekening heel goed bijzaak zijn om de totale visie duidelijk te maken. In het schijnbaar technocratische ligfietsland wordt dat niet altijd direct begrepen en daarom vaak te snel bekritiseert. Het gevolg is dat goede ideeën niet worden opgepikt. Goede techniek is absoluut noodzaak maar is niet het enige dat nodig is voor een goede fiets. Zo'n designer, zoals Walter dat helaas noemt, Kápolnás Gergely, laat met zijn tekening een zeer opgeruimde eenvoudige fiets zien, waarbij meer dan alleen de aandrijving is ingepakt. Ik kan mij goed voorstellen dat dit een realistische ontwerp-filosofie is en uitgangspunt voor een Greenmachine uit 2020. Hoe dat in de praktijk naar de techniek vertaald moet worden, lijkt mij een leuke ontwerp-uitdaging voor Flevobike.

MaartenSneep op wo 08 jun 2011 om 22:38

Dat je als ontwerper technische beperkingen naast je neerlegt, dat kan ik begrijpen. In het geval van een hubless wiel: hoe hou je het spoor schoon waar het wiel in draait. Dat is een technisch probleem, en daar heb je ontwikkeling voor nodig. Die ruimte moet je als ontwerper vooral nemen.

Wat je echter niet cadeau krijgt is de fysica. Als je een hubless wiel tekent, dan heb je echt niet begrepen hoe een wiel werkt, op een fundamenteel niveau. Een wiel werkt omdat het een hefboom is. De rolweerstand wordt gereduceerd met de verhouding van het diameter van de as en de diameter van het wiel. Bij een hubless wiel verklein je die laatste afstand tot de dikte van de rand van het wiel. Wat je daana nog doet met lagers en gepolijste oppervlakken, is verdere verfijning van het concept. Hoe je het hubless ontwerp oom uitvoert, tegen deze basale fysica valt niet op te ontwikkelen.

Bovendien weet je ondertussen dat je de tent uitgelachen wordt als je met een hubless ontwerp komt. Doe dat dan ook niet als je denkt dat er in een ontwerp zoveel meer te vinden is. Kom dan met een ontwerp dat in elk geval niet probeert de Newtoniaanse fysica om zeep te helpen.

Andre op wo 08 jun 2011 om 22:43

Hoi Robin,

Ik ben van mening dat je als ontwerper altijd de realiteit voor ogen moet houden. Iemand kan nog zo'n mooi concept neer zetten, op het moment dat wezenlijke onderdelen van dat concept niet aan de realiteit grenzen ben je misschien een goede filosoof maar in mijn ogen een slechte ontwerper.

Groet, André

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.