Slotentest samengevat

Gepubliceerd op

Artikel "Gestolen tang, gestolen fiets" uit de "De Vogelvrije Fietser" uitgave fietsersbond jaargang 26 nr 6 juli/augustus 2001
Prijsniveau 2001

De fietsersbond heeft een onderzoek gehouden onder fietsendieven over de geheimen die ze hebben over het illegaal openen van sloten. Het onderzoek heeft geresulteerd in een dievenadvies, De meest gebruikte sloten werden in volgorde van kraakvastheid geplaatst. Het oordeel is gebaseerd op informatie van de dieven. Verder is rond het centraal station in Utrecht meer dan honderd verschillende sloten verzameld. Daarbij is geteld welke oververtegenwoordigd waren (dus populair bij dieven), gekeken hoe ze opengebroken waren, en zo zijn de verhalen van de dieven geverifieerd. Let op: de stichting ART geeft een keurmerk uit voor sloten. Het oordeel wijkt enigszins af van het keurmerk omdat er meest gebruikte en betaalbare sloten zijn geselecteerd. Als je je fiets hebt verzekerd moet hij soms met een art goedgekeurd slot worden gesloten. Dat hij dan ook goed op slot staat is niet gezegd. De testmethoden van TNO (in opdracht van stichting ART) wijken soms af van de kraakmethoden van dieven. Er wordt ander gereedschap gebruikt (stenen, etensvorken en fietssturen). Een discusslot is volgens TNO wel te kraken, maar in de praktijk wordt dat door dieven niet gedaan. Ze kijken overigens eerst naar de ketting om te bepalen of het slot te kraken valt.
Onderzoek :
1 meest onkraakbaar is de gehard stalen ketting, alle dieven gaven aan dat ze zich nooit waagden aan de kettingen van Cyclops. (Cyclops wordt niet meer geleverd. Het fabrikaat was o.a. Weissenfels, welke leverbaar zijn via www.fietsslot.com )En dat kan kloppen want er zijn geen kettingen met palsluiting-sloten opengebroken gevonden. De ketting is te herkennen aan de ronde schakels die vierkant geslepen zijn. Cyclops levert de Yellow chain, ongeveer 27 euro, red chain ongeveer 39 eur en kobalt chain, 58 euro. In de maten 60-90 en 120 centimeter. Zelfs de yellow chain is gemaakt van venijnig hard materiaal. Een fietsenmaker liet zien hoe hij zijn betonschaar erop stuk geknipt had. Dit meest betaalbare kraakvaste slot heeft geen ART keurmerk omdat het daarvoor niet is aangemeld. Info over verkooppunten 0228 520700 helaas niet op internet, wel zijn de fietsenmakers die aangesloten zijn bij fietsplus in staat om ze te bestellen (andere zaken naar mijn eigen ervaring weer niet), motorzaken hebben vaak de andere (zwaardere) sloten van cyclops op voorraad.
2 discusslot, dit is een slot waar dieven ook niet aan beginnen. Het slot heeft te weinig aanknopingspunten om hem open te breken. Ze zijn wel gevonden bij het onderzoek, maar altijd ongeopend, dan is de ketting opengeknipt. Tip is om een zo dik mogelijke ketting te gebruiken, des te minder is de ruimte om hem open te tikken.
3 beugelslot, er zit veel verschil in kwaliteit. De beste zijn abus sloten (40 euro) en axa security plus (30 euro). De naamloze beugels en smalle exemplaren en lichte uitvoeringen zijn niet echt goed.
4 ringslot, hiermee kan je fiets niet vastgezet worden aan straatmeubilair. Ook de leverbare kabels ondervangen dit probleem niet, het wordt makkelijk afgeslagen of doorgeknipt. De types van Axa zijn allen makkelijk te kraken, de nieuwe SL9 of 7 zijn iets beter (ter indicatie, binnen 5 minuten open), de andere horen op de laagste plaats van dit onderzoek thuis.
5 kabelslot, dikke kabelsloten zijn meer plastic en touw dan staal. De sluiting is kwetsbaar. Behalve de abus power cable (57 euro) zijn de sloten makkelijk open te knippen, zeker de wat dunnere exemplaren.
6 spiraalkabelslot, ketting met hangslot, pantserkabelslot,
deze staan op de laatste plaats, gemakkelijk open te krijgen door dieven.
Spiraal: zelfs zonder betonschaar zo open. Axa, Abus of merkloos maakt geen verschil. Zeker fietsen met alleen een spiraalkabel worden zeker meegenomen.
Ketting met hangslot: tenzij het gehard staal met een goed hangslot is (zie 1) een knipje met de betonschaar. Soms is een gehard stalen buitenkant en poreuze binnenkant aanwezig.
Pantserkabel, dit zijn sloten die samen met axa ringsloten het meest verkocht worden vanwege de lage prijs. Het is volgens de dieven ook het meest waardeloze slot. Het meest opengebroken zijn Buffo, Starry, Stahlex en Halfords Supersafe. Het is zelfs zonder gereedschap open te krijgen met de blote handen desnoods.

Tips voor op slot zetten.
Dieven specialiseren zich in een slot. Gebruik twee of drie verschillende sloten, dit werkt ook vertragend.
Zet je fiets vast aan iets. Zo kan de fiets niet meegenomen worden naar een andere plek om hem op het gemak open te breken.
Maak je fiets met frame en wiel vast. Als het wiel met het breken van het slot wordt vernield is de fiets moeilijk te verkopen.
Bij beugels de fiets nooit in het midden van het frame bevestigen, de hele fiets kan als hefboom voor het breken worden gebruikt.
Nooit alleen het voorwiel vastzetten. Men laat het voorwiel dan staan....
Stal je fiets op een plek waar mensen er zicht op hebben. Liefst waar ze stil staan of zitten.
Meest populair zijn damesfietsen, mountainbikes en kronans, gelukkig voor de ligfietsers. Ook glimmende goede fietsen.
In een bewaakte stalling is de meeste kans dat je fiets er nog staat als je terug komt
In kleine dorpen rondom steden worden de meeste fietsen gestolen, in de steden staan de fietsen met veel kettingen vast.


Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.