Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

hoe te reageren bij paarden op het fietspad

Datum 30 april 2013 12:44

joppe

antwoorden (5)

avatar

Dit is geen antwoord maar een kleine toelichting op de vraag:
Toen ik laatst langs het water bij winsum (GR.) reed, naderde ik een paard van achteren. Toe ik echter te dicht in de buurt kwam sloeg het paard op hol en de berijdster viel eraf (gelukkig niks aan de hand).
Een paar weken later reed ik over het fietspad bij Leens en daar kwamen 6 paardrijdsters mij tegemoet, ik op mijn ligfiets vaart minderen tot zo'n 10 km/pu en reed zonder al teveel te bewegen. De paarden gingen met ieder 3 aan een kant van het fietspad lopen. Toen ik ze echter daadwerkelijk passeerde zat ik tussen deze 6 paarden en gegonnen deze ineens te galloperen en te steigeren. Op een ligfiets tussen wilde paarden is geen pretje!!! Toen ik stopte en omkeek of alles nog op het paard zat kreeg ik hatelijkste scheldbombarie over mij heen en dat ik met mijn kutfiets moest uitkijken.
Hierom wil ik graag wteen wat ik het beste kan doen als ik een groep paarden tegenkom want fietsend ertussendoor doe ik nooit meer!

joppe, 29 mrt 2007 00:00

avatar

Bij voorkeur afstappen, en zowiezo liever niet trappelen. Sommige paarden zijn gewend aan ligfietsers, die zullen misschien niet reageren, maar de meesten schrikken.

Het allerlastigste is het inhalen van ruiters te paard, omdat je bijvoorbeeld bij een paard in draf maar een paar km/u harder gaat.

Vriendelijk roepen naar de ruiter en je handen op de rem houden.

merijnv, 30 mrt 2007 00:00

avatar

Bij het tv programma Blik op de weg, werd hier uitgebreid aandacht aan besteed en paarden vallen onder de catagorie bestuurders. Deze hebben dus helemaal niets te zoeken op het fietspad. De "bestuurders" moeten D.M.V. hun rechter hand aangeven of zij rechts (hand uitsteken naar rechts) of naar links (de hand omhoog) gaan, ook moeten zij aangeven als zij gaan remmen (met de rechterhand een op en neer gaande beweging maken). deze uitzending is terug te zien op: http://www.tvopjepc.nl/programma/724 de aflevering van 24-04-07

joppe, 24 apr 2007 00:00

avatar

Allereerst: Paarden horen niet thuis op een fietspad, maar als ze er toch zijn, helpt de wetgever je niet meer. Door een woning precies tussen 5 maneges (binnen een straal van 2km) ben ik helaas een ervaringsdeskundige geworden. Dit zijn mijn adviezen:

- ALGEMEEN:
Vermijd acceleratie (in alle richtingen, dus ook remmen en sturen) en mechanische geluiden zoals piepende remmen, slippende banden, toeters en bellen.
Spreken helpt (dan maak je het dier duidelijk dat het met een mens te maken heeft), maar spreek dan wel kalm en vriendelijk. Als de ruiter er degelijk uitziet zou je rustig kunnen vertellen dat je hem/haar een volgende keer liever niet meer tegenkomt op het fietspad op straffe van het inschakelen van de politie.

- SPECIFIEK per verkeerssituatie:

- Bij tegemoetkomend paard:
ophouden met trappen, uitrollen aan de kant van de weg en zonodig zachtjes bijremmen. Vertrouw je het niet (schuimbekkend paard, nerveuze ruiter e.d.), dan rustig tot stilstand komen en voet aan de grond zetten. Pas weer verder rijden of accelereren als de staart van het paard een metertje of 3 achter je is ( = als je uit het zicht van het dier bent)

- Bij tegemoetkomende groep paarden:
stoppen, afstappen, naast de fiets gaan staan.

- Bij achteropkomend paard: kiezen of je ervoor wilt blijven, zo ja, blijf er dan minstens 10 meter voor en vermijd plotselinge bochten, bellen en piepende remmen. Kies je ervoor om je te laten inhalen (omdat het paard draaft bijvoorbeeld), doe dat dan door stil te gaan staan en de ruiter op kalme toon te vertellen MET EEN RUIME BOOG om je heen te rijden.

- Bij achteropkomende groep paarden:
Zachtjes vloeken en een veilig heenkomen zoeken. De voorste paarden zien je en zullen rekening met je houden, de paarden daarachter zullen schrikken en de hele troep opjagen. Zoek een afslag. Is die niet voorhanden, rem dan af en sukkel zachtjes de berm in. Stap af en verstop je achter een boom. Voor velomobilisten (die niet veilig in de berm kunnen komen): strak tegen de rand van het asfalt tot stilstand komen, parkeerrem erop en afwachten wat komen gaat. Houd je hoofd stil.

Zoals je al aangaf: Je wilt niet tussen of onder de paarden terecht komen. Verkeersregels zijn theorie, de praktijk stelt andere eisen. Zo zul je ook geen voorrang nemen als een vrachtwagen rechtsaf slaat en jij (op de fietsstrook ernaast) rechtdoor. Jij bent hier de zwakke verkeersdeelnemer.

Fredtdtje, 08 nov 2008 00:00

George_S

Als ik een paard zie op straat probeer ik altijd de rijder erop attent te maken dat ik er aankom.
Nabij het paard trap ik niet meer en laat mij langzaam verder rollen totdat ik een redelijk afstand gepasseert ben, dit gaat meestal heel goed. GEEN GARANTIE.

George_S, 01 okt 2009 00:00