Drymer-Sinner Hilgo

Gepubliceerd op

Vanaf nu is het nieuwe model, de Hilgo, op de markt

Deze volkomen nieuw ontwikkelde velomobiel is vanaf vandaag te koop. De Hilgo wordt naast de Mango geproduceerd.

De Hilgo heeft, net als de Mango, open wielkasten voor een kleinere draaicirkel, gemakkelijke bandenwissel (ook enkelzijdig opgehangen wielen). Ook de, hier snel verwisselbare (drop-in), middenas is in de Hilgo behouden gebleven. Het, zelfdragende, zitje is uitneembaar!
De Hilgo heeft een in eigen beheer ontwikkeld robuust schakelsysteem, welke zeer licht en snel schakelt. De bediening is intuïtief en heeft een groot bereik. Bovendien is de kettingspanning in elk verzet optimaal.

Nog wat feitjes:
Lengte: 2,44 m
Breedte: 0,72 m
Hoogte: 0,88 m
Gewicht: 30 kg
Draaicirkel: 8,2 m met 44-406, 7,5 m met 28-406
Bodemvrijheid belast: 5,5 cm op het laagste punt van de body.

De Hilgo kost in de standaard versie € 7.750,00. Verder zijn er vele opties.

Voor de snelle beslissers (de eerste tien) is er een korting van € 255, plus een gratis carbon toerkap.

Reacties

twilwel op wo 01 nov 2017 om 22:24

Hoe werkt nu die Hilgo-schakeling. Zie: https://youtu.be/8womurNIwjI

G op do 02 nov 2017 om 13:14

Gefeliciteerd hoor, mooie fiets.

Wat zijn de laatste inzichten op aerodynamisch inzicht, daar ben ik wel benieuwd naar?

twilwel op do 02 nov 2017 om 16:15

Bijvoorbeeld de scherpe randen die de lucht beter doen loslaten van de body en de vorm die niet meer druppelvormig is, maar breed blijft tot ongeveer de schouders en dan snel toeloopt naar een smalle achterkant. Dit is ook in praktijk testen met gebruik van water en perslucht onderzocht door de ontwerper van de Hilgo body. Een soort van windtunnel voor mensen met minder geduld en geld ;-) Deze methode wordt nogal eens toegepast door mensen die de vorm van zweefvliegtuigen optimaliseren.

enduro op do 02 nov 2017 om 18:09

Het verdient altijd grote waardering als iemand
tot nieuwe inzichten/ideeën komt en dit gaat uitvoeren
zoals in dit interessante geval.
.
Vraag aan Harry:
Hoe werkt de index en wat bedoel je met "De bediening is intuïtief " ?
.
Tip:
De ladegeleider die je (zo te zien) gebruikt
is gemaakt om te werken in een zo goed als
schoon blijvende ruimte; een ladenblok.
Jouw schakelmechaniek/geleider ligt echter in een
goot, het laagste punt van het voertuig,
dus zal snel vervuilen en dan zwaar gaan lopen
en daarna vast gaan zitten.
Als je de geleider 180 graden omdraait valt vuil
niet direct op de open geleider kogeltjes en het
geheel blijft dan langer onderhoudsvrij.
.
Nog zinniger is het om een industriële geleider te
gebruiken ( tbv lopende banden/ productie processen/mechatronica e.d)
die bedoelt is om lang (ivm lage onderhoudskosten/vermijdingproductie stilstandkosten) onderhoud loos te werken, zie bijvoorbeeld :
http://www.igus.de/drylin/flachfuehrung
http://www.igus.de/drylin/linearfuehrung?sort=3&fc=301273&inch=false
.
"Schmutzbereich bietet der Trockenlauf Vorteile. Schmutzpartikel
werden nicht in der Führung gebunden und verdichten sich nicht zu einer klebrigen Masse"
http://www.igus.de/wpck/2380/DryLin_N_Teleskop_System
Succes !

enduro op do 02 nov 2017 om 18:31

"The system is not indexed as we found that it already operates very good without it "; ik had deze tekst bij de video nog niet gelezen. Erg interessant systeem dus !!

twilwel op do 02 nov 2017 om 19:09

Hallo Ful, Bedankt voor het meedenken, maar je zou er van staan te kijken hoeveel inzicht je in 4500km kunt opdoen. We zijn bekend met IGUS produkten maar een ladegeleider in roestvrij staal blijkt juist heel goed te voldoen. En dat terwijl de kettingloop in het prototype nog geen kettingscherm heeft en idd zweet en water in de kettinggoot druipt. Maar de ladegeleider is net even hoger dan de omgeving en dat is al afdoende om vocht ver te houden. Uiteraard heeft de kettinggoot op het diepste punt een draingaatje. 180graden draaien is geen optie omdat het geheel dan veel te hoog wordt en de kleinere tandwielen op de cassette niet eens geschakeld kunnen worden. In de testperiode kwam er dus geen vocht bij maar wel vuil. Het grappige is dat de ladegeleider gesmeerd wordt, elke keer dat je de ketting smeert en tja, ook na het smeren van de ketting komt er natuurlijk nog wel olie over heen die geleidelijk van de ketting druipt. Dit blijkt afdoende om het systeem draaiende, eh, ik bedoel glijdende te houden en het vuil in oplossing. Nog even hebben we overwogen om het systeem meer af te schermen met een rubber afdekking, maar dan maak je het moeilijk om af en toe (zeg, een 2 keer per jaar) de geleiding met een doekje, gewonden om een pen, schoon te maken. Dus een lade die droog moet blijven en vrij van olie is juist niet geschikt. Wat ons prima uitkomt want die Igus geleiders zijn nogal duur.

Erwin-met-de-Velomobiel op vr 03 nov 2017 om 07:07

Ik vind de hele discussie duidelijk, interessant en respectvol. En een hele interessante fiets!

enduro op vr 03 nov 2017 om 16:44

Nog een vraag Harry; jouw schakelsysteem is haast te mooi om waar te zijn,
kan je eventueel wat nadelen verzinnen ? Vormde het (overigens niet gepatenteerde) lineair systeem van (Marec) Hase nog enige inspiratie ? Dat werkt namelijk aardig hetzelfde maar dan met een index in de shifter. Heb je nog overwogen om jouw systeem te patenteren ik ben namelijk zoiets nog niet tegengekomen in het patentsysteem espacenet.com , of de site van Mike Sweatman, https://www.bicycling.com/bikes-and-gear-features/how-it-works/mr-derailleur, http://www.disraeligears.co.uk/Site/Home.html , en de nieuwste uitgaven van het boek 'The dancing chain' (F.Berto),te gek mooi en veel omvattend boek trouwens.
.
Zelf ben ik uiteindelijk het meest gecharmeerd geraakt van Shimano Di2 omdat het mij wel aanspreekt hoe de shifter werkt (en de gearindicator) ; domweg er een hengst op geven en niet nadenken ofwel 'shoot and forget', en volgens de gebruikers zo betrouwbaar/onderhoudsarm als een Prius. En net als bij een Prius (en VM !); het kost wat maar dan heb je ook wat.
.
Bij het doorsnuffelen van duizenden patenten (als te koud is om buiten te spelen) in espacenet.com vielen overigens wat voor onze scene relevante patenten op zoals de sliding cassette van Jan de Vries, patent WO03064242 ,en de eerste uitvoeringen daarvan rond 1897; de patenten (o.a.) GB189716715 en DE102122 , de echte 1e was misschien deze basic uitvoering uit 1894: US531220 (zet de patent nr's in het espacenet.com 'smart search' vak).
.
Shimano vond een variatie op het sliding cassette idee kennelijk de moeite waard
om te kopen van de uitvinder ; patent US2005215367 , loopt voor zover ik het begrijp door tot 2024. Toevallig gaat nu Shimano weer verder met een nieuwe variatie op dat idee gezien recent (2016) patent US2016257373 .

Shimano refereert (zie cited documents) hierbij, voor deze uber-bike, naar een groot aantal reeds bestaande patenten ; van (1899 ) patent US625835 t/m het bekende Vrielink patent US2010190593 . Het is even geleden dat ik met deze materie intensief bezig was en daarom vandaag nog eventjes kort gekeken of er nog nieuwe 'sliding patenten' waren; alleen wat sliding (dus mono)voorbladen tbv 1 x 12 bij Shimano en Sram gevonden, op zich wel weer sensationeel maar sliding voorbladen kwamen de laatste jaren al steeds vaker voor in het patentsysteem.

Martinius op vr 03 nov 2017 om 19:53

Harry

Een korte vraag. Waarom worden de velomobiel niet met een Schlumpf drive http://www.schlumpf.ch/hp/schlumpf/faq.getriebe.engl.htm samen met een 14 speed Roloff speedhub samen gemaakt https://www.rohloff.de/en/products/speedhub/variants/
. Er zijn zover oneindig mogelijkheden met deze combi van deze !
Positief is dat alles is gesloten in olie , de directe ketting lijn met steun rollen. Negatief is dat deze onderdelen zijn werd duur.

Ik heb zelf 2 wielige high racer ligfietsen omgebouwd met deze combinatie genoemd !
Met een lange leeftijd , het werkt als een mooie droom :-).

Een goed weekend gewenst Martinius.

xanderniezing op vr 03 nov 2017 om 23:01

Mooi gevonden Harry! Een ladegeleider als vervanging van een derailleur, je moet er maar opkomen. Op het testmodel zag ik een 'bergverzetcassette'. Het lijkt me dat bij een raceverzetcassette, waar de tandwielen geleidelijker groter worden, de ladegeleider ook anders (namelijk schuiner) geplaatst moet worden.

Goed weekend, hopelijk werken alle laatjes in je keuken nog goed.

twilwel op ma 06 nov 2017 om 15:45

Ful: Ik had geen weet van het lineaire systeem van Hase, alleen van hun kettingspanner. Wij gaan evenmin een patent aanvragen. Nadelen zijn altijd te verzinnen, maar ik kan niet zo direct een eenduidige vinden die voor de een een nadeel en voor een ander juist een voordeel betekenen. Bijvoorbeeld deze: ons systeem is niet "smart" middels Bluetooth aan een Smartphone app gekoppeld, maar daarentegen is het wel erg slim om juist niet afhankelijk te zijn van accu's die leeg kunnen raken of achterhaald of een bug in de software heeft die je tot de hoogste versnelling veroordeeld tot de volgende update ;-)
Martinius: we bieden niet expliciet die opties maar niet omdat het niet ingebouwd kan worden. We verwachten er gewoon niet veel vraag naar. Ons systeem biedt eigenlijk al alles wat jij wilt. De aandrijflijn is schoon, het versnellingenbereik is groot, tandwielen en secundaire kettinglijn bieden mogelijkheden tot verdere aanpassing van het bereik. Bij een SchlumpfMD plus Rohloff moet je én de ketting én MD én Rohloff onderhouden ipv. alleen de ketting. Verder is het gewoon wat minder efficient dan een puur kettingsysteem. Dit alles nog afgezien van de flinke extra kosten van Schlumpf en Rohloff.
Xander: we bieden enkel de MTB cassette 11-40 in 11-speed aan want die schakelt super met dit systeem. Een road cassette voldoet in principe in vlak Nederland, maar aangezien je niet op de pedalen kunt gaan staan is het wel prettig om in de 1e versnelling al gemakkelijk op te kunnen trekken. En het liefst moet je niet terug hoeven naar het kleine blad, want dat betekent in de stad heel veel schakelen met twee shifters.

Martinius op vr 10 nov 2017 om 14:57

Harry

Wat fijn dat jullie deze opties aanbieden , je uitleg is praktisch en goed om te bereiken ! Een prachtige velomobiel trouwens, zijn jullie al op de Spezi Germersheim in Duitsland geweest met deze ligfiets ?

Hartelijk bedankt Martinius.

twilwel op za 11 nov 2017 om 14:17

Martinius: Drymer/SinnerBikes is het afgelopen jaar niet op de Spezi geweest. De Hilgo vormt uiteraard wel een leuke aanleiding om weer eens een stand te bevolken. Helaas is ons team erg klein en het is voor mij geen doen de stand in mijn eentje te bemannen. Temeer omdat ik zelf ook graag even rond wil kijken. Maar ik kan vast wel een weekje vrij krijgen om heen en weer te fietsen naar Germersheim met de Hilgo en zo kan men 'm in ieder geval even bekijken.

twilwel op za 11 nov 2017 om 14:34

De video van de Hilgo schakeling waar ik in het eerste commentaar naar verwijs, heb ik helaas offline moeten halen. Er kwam een nog niet definitieve frameverstijving in beeld waarover op Facebook en het Duitse Velomobilforum veel onnodige discussie ontstond. In plaats van telkens weer uitleggen heb ik er liever voor gekozen de video van YouTube te halen. Uiteraard komt er te zijner tijd een nieuwe video van de schakeling en dan ook in werkende toestand, met ketting.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.