Help aspirant-ligfietsers op weg

Gepubliceerd op

Mensen die willen beginnen met ligfietsen zitten vaak met allerlei vragen.

Over de verschillende modellen, over de juiste kleding, bagage, en wat fijne routes zijn voor de ligfiets. Vragen waar jij als ervaren ligfietser ooit ook mee hebt gezeten, maar die voor jou nu gesneden koek zijn. Wil jij beginners op weg helpen? Meld je aan als informatiepunt.

Het idee is ontstaan op de Fiets- en Wandelbeurs waar we ook dit jaar weer aanwezig zullen zijn. Allerlei mensen voelen zich aangetrokken tot het ligfietsen. Maar het is een heel nieuwe wereld voor ze. Natuurlijk kunnen de dealers en verhuurders ze helpen om het ligfietsen zelf uit te proberen. Maar we hebben gemerkt dat er ook behoefte is aan een laagdrempelige, niet-commerciële ondersteuning.

Om aan deze behoefte te voldoen, organiseren we een landelijk netwerk van informatiepunten. Deze bestaan uit vrijwilligers van de Ligfietsvereniging NVHPV. Als informatiepunt ben je vraagbaak voor aspirant-ligfietsers. Je wijst de weg in de aanbieders van fietsen, kleding, tassen en ander materiaal. Je geeft tips op basis van je eigen ervaring en die van je ligfietsvrienden. En wellicht klikt het en ga je eens samen een ritje maken, wellicht bij één van de ligfietsvriendelijke tourtochten die jij kent.

Bij de aankomende Fiets- en Wandelbeurs willen we deze service voor het eerst aanbieden. Mensen met serieuze interesse kunnen zich dan opgeven. De vereniging zorgt dat de vrijwilliger in contact komt met de aspirant-ligfietser.

Ook zorgt de vereniging voor coaching of andere ondersteuning van de vrijwilliger, als dat nodig blijkt.

Lijkt het je leuk om hier aan mee te doen? Meld je dan aan bij Hein Pekelharing .

Reacties

WimH op di 20 dec 2016 om 22:02

Aangemeld.

NoStress op wo 21 dec 2016 om 00:31

Wij doen al jaren iets dergelijks van nature. Dat kan iedereen. Op elk moment.
Elke rit is er wel een beginner. Een uitleg, tip of advies. Vertrouwen geven. Maar ook simpelweg in de buurt blijven en een oogje in het zeil houden. Bijspringen waar praktisch nodig. Zelf heb ik dat altijd als prettig ervaren van andere liggers in mijn begintijd. Nu geef ik dat door op mijn beurt.
De landelijke ligfietsdag bij dealers is een ideale combi. Zij zorgen voor voorwaarde, de ervaren deelnemers voor steun. Een goed werkende sinergie. Zeer gezellig bovendien.

Verder bestaat er al jaren 'handboek voor de fietsforens' van Jack Dekker.
Niet enkel een forensbijbel. Ook opstappers vinden hierin theoretische info over o.a. keuze tot aanschaf van een ligfiets maar vele andere practische zaken komen aan bod.

Voorheen was deze info integraal ergens op deze site van Ligfiets punt net opgenomen. Sinds versie 2.0 is dat helaas verwatert.
Vrij recent heb ik het e.e.a trachten te updaten. Het is in pdf beschikbaar. Helaas niet op deze site al is daar wel een poging toe ondernomen.

Persoonlijk vind ik dat elke ligfietser een ambassadeur moet zijn voor zijn toch wel bijzonder vervoermiddel. We zijn nu eenmaal een minderheid. Laten we wel zijn, met niet zo'n positief imago. Juist door onwetendheid bij een breder publiek. (Hopelijk niet door negatief gedrag)
Daar kun je simpelweg zelf iets aan doen door ALTIJD positief te gedragen richting belangstellende. Ongeachte hun houding naar jou.
Ik zie mijzelf niet als zieltjes winner voor het ligfietsen, maar probeer altijd wel misverstanden en vooroordelen onderbouwd uit de wereld te helpen. Daarna merk ik meestal dat mensen geintresseerd zijn. De rest laat ik aan hen.

G op wo 21 dec 2016 om 09:57

Praktisch lastig is het gegeven dat op het moment niemand weet welke modellen of uitvoeringen er leverbaar zijn. (Durf ik te stellen). Het is mogelijk nog ernstiger; ik denk dat je de mensen die op het moment weten welke merken er leverbaar zijn op één hand kunt tellen.


Dan heb ik het nog niet eens over de vraag waar de fietsen leverbaar zouden zijn, of waar proefritten gereden kunnen worden op de bewuste modellen.


Het risico op het informeren op basis van achterhaalde informatie is zeer aanwezig. Ik zou voorstellen dat de ligfietsvereniging allereerst werk maakt van een actueel overzicht van de Nederlandse fabrikanten en verdelers, om daar maar mee te beginnen.


Ben zelf best bereid daar een bijdrage in te leveren.

Driveline op wo 21 dec 2016 om 10:16

Het is niet alleen, het wegwijs maken op het gebied van wat er allemaal is. Maar ik denk dan in eerste instantie, wat wil de aspirant fietser en wat verwacht hij van een ligfiets. Dus daarom altijd een gesprek met de aspirant en mede door dat gesprek op zoek naar enkele passende modellen, niet teveel informatie maar juist, doelgericht. En iedere ligfietser die al jaren gebruikt maakt van zijn ligger heeft natuurlijk ook een voor oordeel over zijn eigen ligger.Waarom juist die ligger en geen ander model. Dus wees all round met informatie verstrekken, blijf niet bij 1 model plakken. Lijkt me juist erg leuk om aspirant liggers op de goede weg te zetten, eventueel met begeleiding van je zelf als ligger met ervaringen.

Cougar op wo 21 dec 2016 om 10:53

Fijne en waardevolle reacties.
Zo kwam ik op de terugweg van de Cycle Vision een beginnende ligfietser tegen, wij raakten in gesprek, ik heb hem kunnen informeren, we gaan nu ook samen fietsen en hij is lid van de NVHPV geworden.
Het is een hele klus om de bewegingen van ligfietsmarkt bij te houden. Op ligfiets.net is vast niet alle data up-to-date en het lijkt mij ideaal als zich ligfietsers zoals G. beschikbaar stellen om dit als een soort Wikipedia bij te houden en iedereen dat dan kan vinden.
Doe mee en geef jullie op als informatiepunt!
Hoe meer lokale informatie, hoe groter de kans dat we van aspiranten ook echte ligfietsers maken.

hebbes op wo 21 dec 2016 om 15:56

http://www.ligfiets.net/product/bike is twee jaar geleden helemaal doorgespit en geupdate. Zou er veel veranderd zijn? Dan is dat te fixen via een mailtje naar redactie@ligfiets.net; voor een fabrikant een kleine moeite?

PietV op wo 21 dec 2016 om 16:38

Ik had de Fiets en Wandelbeurs, op 11 en 12 februari 2017, al geschrapt in mijn agenda. Ik kom geen ligfietsproducenten tegen op de lijst van bedrijven en organisaties. Ik wacht de komende opstapdagen wel af medio april 2017.

Freddy op wo 21 dec 2016 om 18:07

Aangemeld

jack op wo 21 dec 2016 om 19:56

Het team van ligfiets.net is achter de schermen druk doende om de site nieuw leven in te blazen en belangrijk te vernieuwen. Het handboek fietsforens staat in verouderde vorm nog online http://oud.ligfiets.net/fietsforens/ . De mogelijkheid om de publicatie Ligfietsen van fietsersbond http://oud.ligfiets.net/publicatie/ en ook de opgewaardeerde versie van de fietsforens handleiding staat al op ons verlanglijstje. Vooralsnog kijken we eerst naar de huidige structuur en de wensen qua inhoud. Daarna wordt de keuze bepaald van het CMS waarin er gebouwd gaat worden. En ja, ook een soort Wiki achtige functionaliteit wordt daarin voorzien.

jack op wo 21 dec 2016 om 20:05

@Rob Hebbes schreef "http://www.ligfiets.net/product/bike is twee jaar geleden helemaal doorgespit en geupdate. Zou er veel veranderd zijn? Dan is dat te fixen via een mailtje naar redactie@ligfiets.net; voor een fabrikant een kleine moeite? " Helaas ja, niet aan de kant van de fabrikanten hopen we maar wel aan de kant van de redactie die slechts met een handvol mensen probeert alles te controleren. Het is ook vrijwel ondoenlijk om alle veranderingen bij te houden. Vandaar dat iedere fabrikant kan inloggen en zijn eigen fietsenbestand kan bijhouden. Ze kunnen toevoegen, wijzigen, en op uitlopend zetten. Daarna kunnen gebruikers ook hun ervaringen toevoegen. Het werkt allemaal maar niet als we verwachten dat het werk wel door iemand anders zal worden gedaan. De redactie beheert en controleert de toevoegingen die door gebruikers worden gedaan. Dat is net goed te doen voor de beheerders van verschillende afdelingen (ligfietsmarkt, bedrijvengedeelte, agenda enz).

G op do 22 dec 2016 om 09:50

Ik denk inderdaad dat er weinig meer klopt van het overzicht, helaas. Ik pik er zo wat simpele en opvallende voorbeelden uit;


-Jouta heeft een veel groter assortiment intussen (bericht van geplaatst geweest)
-Performer ontbreekt (artikel van geweest)
-Op de website van Challenge ontbreekt een Chamsin, dus hoe actueel is die website nog.
-De ligfietsen van Optima zijn op het web grondig wegverborgen.
-De ligfietsen van Raptobike idem.
-Sinner is gestopt met de productie van tweewielers (vlgs website)
-Merken als Bacchetta, Troytec, Zockra etc ontbreken


En dat zijn alleen nog maar 'grote' en opvallende manco's. Ik geef direct toe, het is niet te doen om zo'n overzicht actueel te houden zeker niet voor vrijwilligers van deze site.

Ik denk dat het zinvol is voor de vereniging een veel beknopter en actueel overzicht voor de informatiepunten beschikbaar te stellen, bij wijze van ondersteuning. Ik zou dat beperken tot fietsen die daadwerkelijk op een punt in Nederland klaarstaan op een testrit op te kunnen maken, met uitsluiting van oude voorraad (fietsen die niet meer te bestellen zijn bij een fabrikant).

jack op do 22 dec 2016 om 12:14

@G., ja dat klopt allemaal, ook de quattrovelo bijvoorbeeld die al meerdere keren in het nieuws is geweest ontbreekt. We hopen dat de vernieuwing die doorgevoerd gaat worden op de site ook een invloed gaat hebben op de betrokkenheid van de fabrikanten en hun producten. Inmiddels zijn er dit jaar wel vele duizenden bezoekers geweest die aan de hand van het overzicht een bedrijf kunnen vinden. Bedrijven krijgen de vermelding kosteloos aangeboden, ook mogen ze kosteloos alle fietsen vermelden die ze willen. Helaas ziet men hier mogelijk het eigen belang wat minder in. De aantallen mensen die ligfiets.net vinden als informatiebron voor ligfietsen lijkt zeker niet uitgespeeld http://www.ligfiets.net/news/5444/cijfertjes-staren.html

We gaan er bij de vermelding als bedrijf/fiets wel vanuit dat er een nederlandse dealer is. De rol van Bacchetta, troytec en Zockra lijkt op de nederlandse markt beperkt te zijn.

Bedrijven kunnen een vermelding krijgen als ze zich melden bij de redactie, ze worden dan geholpen door een beheerder om zelf de gegevens te plaatsen, bij te werken en actueel te houden.

Er wordt vooralsnog bij de opzet van de nieuwe site niet van uit gegaan om het overzicht van fietsen te laten vervallen omdat deze op dit moment niet door ieder bedrijf actueel wordt gehouden. Sterker nog, er wordt voorzichtig zelfs over een verbetering of uitbreiding gedacht in de vorm van een "fietskiezer" zoals die jaren geleden op internet heeft gestaan. Hierin kun je aan de hand van een aantal factoren een overzicht krijgen van modellen die aan een bepaald gewenst type voldoen.

NoStress op vr 23 dec 2016 om 04:13

Met alle respect. Schieten we nu niet het doel voorbij? Definieer informeren beginnend ligfietser.
Moeten we streven naar een gedetailleerde lijst van alle ligfietsen verkrijgbaar in NL? Juist een beginnend ligger zal hierop afhaken door een overdaat aan info die hem niets zal zeggen of beeld bij vormen. Hij weet immers nog niet wat hij wil vehalve beginnen met ligfietsen. Verder is een eindeloze rij merken met bijbehorendw specs eerder een ondoorzichtige brij dan hulp.

Ik wijs absolute beginners/geintresseerde meestal als eerste op het feit dat er vele catagorien ligfietsen zijn. Net als bij gewone fietsen. Stadsfiets. Boodschappen fiets. Toerfiets. Racefiets. Snelle spartaanse fiets. Langzame maar degelijke of comfortabele fiets.
Dan heb je nog catagorieen goedkoop en duur. Kwaliteit en minder.
Het is meestal vrij eenvoudig te achterhalen met een paar vragen welke kant een beginner neigt en enkele globale voorbeelden te advisren zonder een volledig database onder zijn neus te duwen.
Ik adviseer dan ook altijd te gaan proefrijden. Net als het passen van een schoen moet hij dat zelf doen om tot een beslissing te komen. Onze persoonlijke voorkeur voor type of merk mag helemaal niet relevant zijn. Een toerder zet je niet op een low-racer al ben je zelf een lanfe afstand toerder met volle bepakking op een Fujin.
Een opstapper kan daar niks mee en komt er waarschijnlijk niet op weg en aankoop zal tot een teleurstelling leiden. Al is het nog zo'n mooie fiets en kek kleurtje. Het zal snel een marktplaats dochter worden en een potentieel ligger minder.
Waak daarvoor.
Gebruikersdoel achterhalen is veel belangrijker dan tot een gericht advies van merk naar mijn inzien.

G op vr 23 dec 2016 om 09:50

Inderdaad, reactie-op-reactie schieten we wat door. Dit resulteert nu plots in eindeloze rij merken met bijbehorende specs, ondoorzichtige brij, volledige database onder de neus, persoonlijk voorkeur voor merk of type, mooie fiets en kek kleurtje, gericht advies van merk.
Dit heeft niemand voor ogen, tenminste ik had dat nog niet.

Ik vind primair dat een informatiepunt fatsoenlijk ondersteund en begeleid moet kunnen worden. Hetgeen ook al in de tekst staat. Mijn oorspronkelijke voorstel was dan ook om een actueel overzicht van fabrikanten en verdelers voorhanden te hebben. PDF'je van één pagina kan volstaan. Voorwaar geen rare verwachting dat de NVHPV hierin kan voorzien toch?

ACE op vr 23 dec 2016 om 10:19

Tweewiel ligfiets rijden instructie:

Veel gemaakte fout: een newbee probeert op een tweewieler te rijden en een ander houdt de stoel of de drager vast. NIET DOEN.
Zo gaat het wel goed: zoek een iets aflopend stukje weg of duw alleen met de vlakke hand tegen de fiets (reflector, een vlak stukje). Laat de proefrijder alleen maar sturen, met de voeten vlak boven de grond. NIET trappen. De snelheid moet loopsnelheid of íets sneller zijn. Geef ook de instructie iets verder vooruit te kijken en iets meer te sturen dan je op een rechtop fiets gewend bent. De proefrijder vangt zichzelf met eigen voeten op, meteen als de besturing nog niet goed gaat. En dat voelt hij/zij meteen omdat de fiets niet vastgehouden wordt. Als de proefrijder zijn voeten niet meer nodig heeft, dan eerst even stoppen. Zet de fiets in een lichte versnelling. Geef instructie dat als het (weg)rijden niet goed gaat, dan meteen de rem inknijpen en voeten weer op de grond zetten. En ook: als je een wat scherpere bocht maakt, de hakken iets naar buiten duwen of even niet trappen. Niet te snel rijden in het begin. Laat de proefrijder zelf weg fietsen.

Ervaring schrijver van dit bericht: ca. 5000 keer gedaan, geen pleisters nodig gehad.

Cougar op vr 23 dec 2016 om 11:51

Mark, dank je wel voor deze instructie! Die gaan we meenemen in onze informatie / aanwijzingen voor onze deelnemers van de informatiepunten.

Aiko op vr 23 dec 2016 om 12:00

"-Op de website van Challenge ontbreekt een Chamsin, dus hoe actueel is die website nog.
-De ligfietsen van Optima zijn op het web grondig wegverborgen.
-De ligfietsen van Raptobike idem."

Wat betreft Challenge / Raptobike, kreeg ik in oktober te horen dat de nieuwe Raptobike website in december online zou gaan na ongeveer twee jaar op blanco (op dit moment nog steeds, in ieder geval). Waarom Challenge de Chamsin niet op de website heeft staan is mij ook een raadsel. Ze hebben wel een brochure met specificaties beschikbaar als je in Nijmegen bij Elan langsgaat.

Optima lijkt voor nu een beetje uit het ligfietsen weg. De Cougar zou eventueel komend voorjaar weer beschikbaar zijn, kreeg ik te horen toen ik me in oktober op een nieuwe fiets aan het oriënteren was. Maar helaas geen enkel model te bezichtigen, laat staan te proberen. Vreemd. Optima heeft meerdere websites. De versie met de ligfietsen staat al een paar jaar op blanco. Op een andere site las ik wèl dat men het bouwen van ligfietsen weer wil oppakken. Erg veel vertrouwen heb ik daar nog niet echt in...

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.