Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Nou dan weet je het wel, The Velomobile Observer, fietsland nummer 1 is …, Softwheel, Vrijwiel, diverse

Nou dan weet je het wel

Het bellen en het versturen van tekstberichten op de fiets wordt niet verboden. Het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen wordt wel ontmoedigd, maar blijft toegestaan.
Volgens de minister Schultz Van Haegen heeft een verbod geen zin en zou het lastig te handhaven zijn, ze gelooft meer in gedragsbeïnvloeding.
Goh, zou ze dat echt menen? Het dragen van gordels of telefoneren in de auto… Of in het donker met licht fietsen is ook via gedragsbeïnvloeding te bereiken? Kansen, kansen!
Als ik met mijn fietsbel bel, nou dan weet je het wel (van Max van Praag. 'Weet je nog wel oudje': stond die nog op een wasrol, of bestond er al een 78 toeren langspeelplaat - lp of elpee - voor een platenspeler?).
(Op de foto staat Chriet Titulaer met een PTT Viditeltoestel uit het programma 'TROS Wondere Wereld'.)

The Velomobile Observer

Het blog van de The Velomobile Observer (van Luc On The Go) wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwtjes op het gebied van velomobielen.

Fietsland nummer 1 is …

Denemarken is de nummer één, het 'fietsvriendelijkste' land. Prima, geen probleem. Bovendien, Nederland, is echt wel tweede!
Echter wat zijn de criteria? Veiligheid, het belang van fietstoerisme, de fietsenmarkt, het aantal mensen dat lid is van een fietsbond en het percentage van de bevolking dat overwegend de fiets neemt.
Lekker vaag: het belang van fietstoerisme. Of ook een fraaie: het aantal mensen dat lid is van een fietsbond. Iedereen die hier leest is lid van de Fietsersbond. Ja, toch? Anders als de wiedeweerga…
Voor wie nog meer commentaar wil lezen: Reddit.

Softwheel

Een wiel, velg, welke op zijn plaats gehouden wordt d.m.v schokbrekers.
De voordelen zouden zijn dat, te allen tijde, de volledige cirkelvorm behouden blijft (circular rigidity), beter dynamische weerwerk & controle, energie-efficiënte krachtoverbrenging (wiebelt niet).
Bovendien een compacte ophanging, multidirectionele schokabsorptie, en op alle bestaande fietsen in te bouwen.

Weer iets anders dan Loopwheels (zie spaakloos).

Vrijwiel

Olaf is geïnterviewd voor 100 portretten van Utrecht.

Diverse

In het weekend

* Trompe-l'oeil - gezichtsbedrog.** Grote lentetour

Reacties

G op vr 22 mei 2015 om 13:40

Ik denk dat Melanie via gedragsbeïnvloeding het gebruik van de fiets gaat ontmoedigen. Tijdens het smartphonen. Doel bereikt.



Verder dit weekend: de fietselfstedentocht.

Erwin-met-de-Velomobiel op vr 22 mei 2015 om 13:49

Voor de Sinnerkap die hier veel gebruikt wordt is het ook mogelijk dit te doen. De scharnierpunten liggen wel iets anders. Kijk maar eens op mijn blog; het werkt ook nog!

Groet
Erwin en Tante Lies

MichielAdriaan op za 23 mei 2015 om 11:11

Als ik naar een advertentie-filmpje kijk van Softwheel https://www.youtube.com/watch?t=30&v=F1smviwN02o kan ik me (vanaf 15 seconden) niet aan de indruk onttrekken dat het achterwiel eiert. Dus gewoon onrond is. Dat is misschien op een mountainbike wel leuk maar dat gaat op een race- of ligfiets enorm ten koste van de snelheid.

TeJayLigFts op za 23 mei 2015 om 12:35

Yep, Mick! Lijkt inderdaad zo.
De claim is: circular rigidity. Dus zien we misschien een ander verschijnsel (het zijn niet voor niets schokbrekers).

MichielAdriaan op za 23 mei 2015 om 17:34

Mogelijk Theo, maar de ondergrond (hoewel niet haarscherp) lijkt het meest op een asfaltweg. Daar verkies ik toch echt géén invering..!

TeJayLigFts op zo 24 mei 2015 om 09:17

Op naar de CV? Wie daar nieuwsgierig naar is, kijkt hier.

TeJayLigFts op zo 24 mei 2015 om 09:26

Wie de link naar Viditel volgt en het begrip 'baud' niet begrijpt: je mag het hier (!) rechtstreeks 'vertalen' naar bits per seconde (bps of b/s). We hebben nu waarden van Mb/s (Mega bits per seconde dus 1.00.000 keer zo snel) sommige hebben zelfs meer dan 100 Mb/s. Kan je nagaan hoe traag dat toen was (jaren '80).

j.postema op wo 27 mei 2015 om 13:25

Ik vind het toch wat twijfelachtig dat Duitsland als minder fietsvriendelijk wordt beoordeeld dan Zweden en Finland: Duitsland telt veel meer fietspaden dan Finland en Zweden. Tevens vind je langs de Duitse fietspaden behoorlijk veel faciliteiten zoals bankjes en schuilhutten, dat zie je in Finland en Zweden niet of nauwelijks. Ook heb je op sommige trajecten fietsbussen in Duitsland.

Denemarken vind ik een erg fijn fietsland, maar mijn indruk is dat de kwaliteit van de fietspaden in Nederland toch nog wat hoger is. En omdat Nederland dichter bevolkt is en mij een vergelijkbare ervaring van veiligheid geeft, zou ik zeggen dan Nederland fietsland nummer 1 is.

TeJayLigFts op wo 27 mei 2015 om 13:43

Oké Jeroen, dit soort lijsten (alle top 10-lijstjes?) zijn arbitrair, en zeker als er vage criteria gebruikt wordt.
Fietsbussen, jaaah!

Ruitenbeek2 op do 28 mei 2015 om 10:31

Vergeet mij ook niet op de site van Utrecht 2015.

https://utrecht2015.com/nl/artikel/100-portretten-van-utrecht-92-rob-ruitenbeek

Tussen al het bukker geweld springen we er wel uit.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.