PvdA trekt steun in voor proef scooters op de rijbaan

Gepubliceerd op

In Ligfiets& 2014-6 blz. 32 staat een artikel van Peter van Bekkum waarin hij beschrijft dat de gemeente Amsterdam de snorfiets graag van het fietspad naar de rijbaan zou verplaatsen, als één van de mogelijke oplossingen voor de toenemende drukte en toenemende snelheidsverschillen op fietspaden.

De PvdA in de Tweede Kamer heeft vrijdag haar eerdere steun ingetrokken aan een voorstel van het Ministerie van Infrastructuur, om aan de gemeente Amsterdam toe te staan dat daar een proef plaatsvindt om scooters te verplichten op de rijbaan te rijden en niet langer op het fietspad. Voor de proef bestaat in de Tweede Kamer nu geen meerderheid meer en dat is erg jammer voor alle fietsers in Amsterdam en in andere grote steden.

De gemeente Amsterdam wil al langer dat scooters naar de rijbaan worden verwezen, om de drukte op de fietspaden te verminderen. Omdat de Rijksoverheid geen plannen heeft om hierover landelijke wetgeving te maken, heeft Amsterdam gevraagd om een proef te mogen houden met snorfietsen op de rijbaan. Verschillende andere grote steden kijken met grote belangstelling mee, om - bij gebleken succes - ook elders de scooter naar de rijbaan te kunnen verbannen.

De minister is bereid om Amsterdam toestemming te verlenen voor de proef. Maar daarvoor heeft zij weer toestemming nodig van de Tweede Kamer. Die steun leek er te zijn, maar bij een eerdere stemming was er toch geen meerderheid. De SP (in Amsterdam voorstander) bleek in de Tweede Kamer al eerder tegenstander. Nu heeft ook de PvdA haar steun voor het plan ingetrokken, omdat ze vindt dat het probleem van "overvolle fietspaden en onveilige situaties beter kan worden opgelost door strenger te handhaven op asociaal rijgedrag en te hoge snelheid". Ja, asociaal rijgedrag en te hoge snelheid van scooters zijn een probleem. Maar een groter probleem is de combinatie van (toenemende) drukte op de fietspaden en (toenemende) snelheidsverschillen - ook als scooterrijders zich niet asociaal gedragen en zich netjes houden aan de maximumsnelheid. Daarvoor biedt handhaving geen oplossing, helaas.

Bronnen & meer info:
Fietsersbond
AT5
De titel en tekst zijn op 23 december gewijzigd.
Namens: Peter van Bekkum, de …

Reacties

marcel82 op ma 22 dec 2014 om 14:42

ik rij straks weer dagelijks heen en weer met de nieuwe quest van wormerveer zaanstad naar Amsterdam.... min route gaat van westerpark via het eidseplein en de rai naar de hondenbrigade en bereden... ik moet er niet aan denken om op
dit traject op de autogedeelte te moeten rijden, dit schiet alles behalve op.

oke scooters enz zijn snel, heel snel irriteer me er aan.. maar bij mooi weer
zijn er gewoon te veel fietsen in de stad, in de zomer is mijn reistijd 15 minuten langer door alle drukte...

Wilco op ma 22 dec 2014 om 22:53

Hoi Marcel, jij hebt ook geen eenvoudige route, zo dwars door de stad. Misschien is er met een paar kilometer extra wat anders te creëren. Groet, Wilco.

nvanderwal op di 23 dec 2014 om 08:15

Ik begreep ook dat er onderzocht wordt of de scooter onder de milieu-zone kon vallen. Als dit kan en gedaan wordt, dan lost het in ieder geval in deze zone's de herrie op en sta je bij stoplichten niet meer te wachten in uitlaatgassen.
De tegenstem van de SP betreffende de helmplicht; om reden dat de blauwe plaat verboden moet worden en dus niet de regels aangepast, kan ik snappen en ik kan me er ook in vinden. Ik heb er nu echter niets aan en ik moet hopen dat het in een verre toekomst inhoudelijk wel wat oplevert.

marcel82 op di 23 dec 2014 om 11:51

hoi wilco

het is de beste route om te rijden. of ik moet via centraal ststion, wat
heel erg druk is, en die route heeft heel erg veel verkeerslichten,

ai op di 23 dec 2014 om 14:40

Wat eventueel ook nog kan is langs Sloterdijk en dan of via de Hoofdweg of het park (aan de Oostzijde van de A10 West) of aan de Westzijde van de A10 West naar het Zuiden. Dan bij het sluisje vlak bij het oude hoofdkantoor van ING het water over en of via de Boelelaan of via de noordzijde van de A10 Zuid naar de Amstel. Bruggetje over, remmen voor de scherpe bocht beneden en je bent er (kijk ff mee op de planner van de fietsersbond en je visualiseert het een stuk makkelijker ;-).

Ik heb daar zelf echter nooit met velomobiel gefietst (wel bij Sloterdijk) en woon al een tijd niet meer in dat deel van Amsterdam. Destijds was de route van Sloterdijk naar het zuiden mijn vaste fietsroute (op de bukker, dus wel wat wendbaarder dan in een velomobiel).

bastiaan op di 23 dec 2014 om 18:22

Als de gemeente Amsterdam bepaalde fietspaden inricht als onverplicht fietspad met zo'n G13 bord, dan is dat toch ook opgelost? Daar mag geen snorfiets komen, geen wijzigingen in de wetgeving nodig.
Ik heb van dat hele snorfiets amsterdam verhaal echt het gevoel dat het allemaal zwaar overtrokken is, en dat er weer eens een verkeerscategorie het zwarte schaap toegespeeld krijgt van alle problemen op het fietspad.

liggerzutphen op di 23 dec 2014 om 21:01

Het blijft een onbetrouwbaar cluppie, die PvdA-ers.

MaartenSneep op zo 28 dec 2014 om 16:09

Het achterliggende probleem is dat veel van de fietsinfrastructuur in Amsterdam verouderd is, en er geen geld en/of politieke wil is om daar iets aan te doen. Ook nu worden er fietspaden van 180 cm breed aangelegd, en dan maak je conflicten, direct ingebakken in het ontwerp.

Dat je in Amsterdam niet binnen een paar jaar alle fietspaden kunt verbreden begrijp ik. Maar de snelle groei van het fietsverkeer (en, alas, ook van het aantal snorfietsen) is al 20 jaar aan de gang, ruim langer dan de planningstermijn van de infrastructuur die nu wordt aangelegd. Dan zou je mogen verwachten dat de tering naar de nering wordt gezet, en de planning uitgaat van een groot aantal fietsers.

En juist voor dat laatste is politieke lef nodig, de beperkte ruimte in Amsterdam vraagt om duidelijke keuzes, en juist die worden niet gemaakt. Heel bot en direct gezegd: flikker die auto de stad uit, en je hebt alle ruimte voor het fietsverkeer, inclusief de elektrische scooter. En ja, je zal ruimte moeten houden voor bevoorrading, openbaar vervoer, hulpdiensten en vervoer van gehandicapten. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de grachten voor bevoorrading, het beter coördineren van vrachtvervoer, en de gereduceerde druk op de infrastructuur benutten voor het instellen van éénrichtingsverkeer. De vrijgekomen rijstroken bieden dan ruimte voor meer fietsers.

Overigens denk ik dat de benzine-versie van de scooter zal verdwijnen. Als je dat niet ziet aankomen volg je het nieuws echt niet.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.