Flinke investeringen in snelle fietsroutes

Gepubliceerd op

Zowel in Denemarken als in Nederland wordt flink in fietsinfrastructuur geïnvesteerd. Deze week leek het haast een internationale competitie wie het meest doet.

Maandag kregen we te horen dat Kopenhagen flink investeert in een fietssnelweg, met als doel de helft van alle forenzen uit de betreffende buitenwijk op de fiets te krijgen. Op de betreffende route rijden nu al dagelijks 36.000 fietsers, dat is 37% van de forensen op dat traject.

Dinsdag kondigde het ministerie van Infrastructuur & Milieu aan dat zij 21 miljoen beschikbaar stelt voor de aanleg van snelfietsroutes. Lokale overheden (provincies en gemeenten) vullen dit bedrag aan tot 80 miljoen, te verdelen over 16 aan te leggen routes. De routes zijn bedoeld om file-gevoelige trajecten te ontlasten, en de fiets te plaatsen als serieus alternatief voor de auto. De gemiddelde afstand voor woon-werk verkeer is net iets meer dan 15 kilometer. Met goede fietsinfrastructuur zijn er daarmee een boel potentiële fietsforensen op een afstand die op een (lig)fiets prima te fietsen is.

De Fietsersbond heeft een stimulerende rol gespeeld bij het tot stand komen van deze routes. Het huidige besluit is nog onder het vorige kabinet voorbereid. Al eerder zijn vijf van dergelijke projecten uitgevoerd, en de ervaringen uit die projecten worden in deze nieuwe fase meegenomen.

Op bestuurlijk niveau is het nu duidelijk dat de fiets een serieus alternatief is, ook op de iets langere afstand. Dit is misschien nog wel het beste nieuws: de fiets wordt gezien als file-bestrijder op de middellange afstand. De uitdaging komt als de snelfietsroutes er liggen, en automobilisten overtuigd moeten worden voor de fiets te kiezen. Met goede infrastructuur is dat een stuk gemakkelijker. Net als met autowegen: bouw de weg, en het verkeer komt vanzelf.

De 16 regionale snelfietsroutes staan beschreven in de gelinkte documenten. Op de site van de Fietsersbond staat de volledige aankondiging. Op www.fietsfilevrij.nl staat een overzicht van alle snelfietsroutes.

Reacties

RobvandenAkker op wo 01 dec 2010 om 12:07

Ik mis Almere-Amsterdam in het rijtje. Zeker in de zomermaanden maken veel mensen gebruik van de fiets om te forensen naar het werk.

ArnoldStokkelHoorn op wo 01 dec 2010 om 20:11

Elke extra kilometer extra fietspad is alleen maar toe te juichen. Tussen Purmerend en Amsterdam ligt al een mooi weggetej waar ze een fietssnelweg van zouden kunnen maken. Ben benieuwd ! Tussen Hoorn en Amsterdam zou helemaal mooi zijn. Heerlijk woon-werkverkeer zonder koekblikken en pedaalemmers en liefst ook zonder fijnstofkanonnen.

MaartenSneep op wo 01 dec 2010 om 21:52

Ik denk dat iedereen routes kan verzinnen die in aanmerking kunnen komen voor behandeling als snelfietsroute. Bij de nu uitverkoren routes zijn meestal meerdere overheden betrokken. Bij de route Almere-Amsterdam zit het knelpunt hoofdzakelijk binnen de gemeente Almere (in samenhang met NS/Prorail). Samen met een redelijk geacht maximum van ongeveer 20 km, vallen er dan al een aantal routes af die wij wel interessant vinden, of fietsbaar achten. Helaas.

Blijf collega's overtuigen, blijf promoten in je omgeving, blijf vooral zelf fietsen, en laat je zien, laat zien dat de fiets een goede mogelijkheid is om ergens te komen. Hoe meer fietsers er bij komen, hoe meer invloed we krijgen.

sjef op do 02 dec 2010 om 11:35

Eindelijk worden er zoden aan de dijk gezet. Het klinkt als een goed initiatief. Ik zelf ben bekend in de omgeving Utrecht, specifiek Bunnik-Bilthoven-Zeist, waar we al redelijk goede fietspaden hebben liggen: losliggend, strak asfalt, dus ben benieuwd wat ze dan precies willen realiseren.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.