Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Rijdt een (eenwielige) aanhangfiets net zo goed achter een ligfiets als achter een ‘gewone’ fiets?

Datum 30 april 2013 12:43

mstoffers

antwoorden (1)

avatar

Een eenwielige aanhangfiets voor je kind kun je achter een ligfiets monteren indien het bijgeleverde koppelstuk of de soms noodzakelijke speciale bagagedrager voor de ouderfiets op de ligfiets gemonteerd kan worden.

Dat is zonder aanpassingen zeker niet bij alle ligfietsen mogelijk, maar als het wel kan, moet je er rekening mee houden dat een aanhangfiets achter een ligfiets soms minder stabiel rijdt dan achter een ‘hoge’ fiets. Zowel valcorrectie als koerscorrectie kunnen op een ligfiets met aanhangfiets moeilijker zijn.

De belangrijkste complicatie is dat stuur en lichaam van de ouder op een ligfiets zich minder hoog bevinden dan op een gewone fiets en het stuur zich soms zelfs (in het geval van een onderstuur) lager bevindt dan het koppelstuk van de aanhangfiets. Daardoor kost de valcorrectie als gevolg van de zijdelingse bewegingen van je kind meer kracht en word je eerder uit balans gebracht. Anders gezegd: de zijdelingse bewegingen van je kind brengen je op een ligfiets eerder aan het wankelen en vereisen meer correctie. Je bent daarom actiever aan het sturen.

Als het koppelstuk van de aanhangfiets zich achter de as van het achterwiel bevindt (zoals bijvoorbeeld bij de add+bike aanhangfiets het geval is), wordt er bovendien door zijdelingse bewegingen van je kind ook invloed uitgeoefend op de koers van de ouderfiets. Bij een ligfiets met lange wielbasis en indirecte besturing zal de noodzakelijke koerscorrectie dan trager verlopen en dus resulteren in een sterker slingerend voorwiel.

Dit betekent niet dat een aanhangfiets achter de ligfiets in de praktijk altijd onrustig rijdt. Integendeel, zoals blijkt uit de positieve ervaringen van sommige gebruikers: http://home.hetnet.nl/~rene_bernadet/frameset.htm?navboven.htm&rene/rene_na= v.htm&rene/rene_titel.htm&rene/achter_de_ligfiets.html

Opvallend is hier dat het om een ligfiets met korte wielbasis gaat, die geen (indirect werkend) onderstuur heeft, maar een bovenstuur en dat het koppelstuk van de aanhangfiets niet achter (maar boven) de achteras van de ouderfiets is gemonteerd: dat lijken inderdaad de beste eigenschappen voor de combinatie ligfiets-aanhangfiets.

Conclusies: 1/ hoe hoger stuur en lichaam van de ouder zich ten opzichte van het koppelstuk bevinden, hoe rustiger je met een aanhangfiets zult rijden. En hoe lager het koppelstuk hoe beter. Een onderstuur zal in het algemeen minder prettig combineren met een aanhangfiets.
2/ zeker als je een ligfiets met lange wielbasis en indirecte besturing hebt, rijd je rustiger als je een aanhangfiets uitkiest die je vóór de achteras van de ouderfiets kunt aankoppelen.

Overigens is er ook een tweewielige aanhangfiets in de handel (de Trets van Hase) die gekoppeld wordt aan de achteras en die geen instabiliteitsproblemen kent (maar wel breder is en een grotere leemte in je portemonnee laat). En met een trike als ouderfiets heb je natuurlijk ook nergens last van.

Manuel Stoffers
Van: Toni Cornelissen

mstoffers, 05 mei 2004 00:00